Kort film gav finalplats

Ett tema, tre föremål och tre platser. 24 timmar senare och en kortfilm ska vara färdigproducerad. Under kulturnatten presenterades finalisterna från Uppland till filmtävlingen NOOmaraton på Slottsbiografen i Uppsala.

– Vi var alla på helspänn minuterna innan vi fick smset skickat till oss, säger Markus Werner. Tillsammans med vännerna Calle Janlöv och Johan Werner var deras bidrag ”Spendera väl!” ett av två bidrag som vann NOOmaraton deltävlingen i Uppland förra helgen och som nu ska representera Uppland i riksfinalen.

Den första september klockan nio på morgonen fick de nio anmälda lagen till filmtävlingen NOOmaraton ett sms skickat till sig. I smset stod det instruktioner om vad temat för filmen var, vilka föremål som skulle vara med och på vilka platser filmen skulle spelas in. Temat var frestelse och föremålen slickepott, flaskpost och en gammal trasa skulle synas i filmen. I centrum, i ett dike och på en säng var de platser som filmen skulle utspelas i.

– Vi satte igång direkt med att fundera på vad vår film skulle handla om. Men vi var helt oförberedda på temat så filmen växte fram medan vi filmade. Vi valde pengar som frestelse och sedan utifrån det försökte vi komma på en handling, säger Markus Werner.

De deltagande lagen hade 24 timmar på sig att göra en fem minuter lång film utifrån de givna förutsättningar som de fick på lördagsmorgonen. Samma dag och tid gällde för alla deltagande lag i alla regionala deltävlingar i hela Sverige. Förutsättningarna var hemliga fram till starten för att ge alla deltagande lag samma utgångsläge för filmskapandet.

NOOmaraton är en filmtävling som har funnits i mer än tio år och samlar varje år deltagare från hela Sverige.

– Det är framförallt unga människor som brukar anmäla sig men tävlingen är öppen för alla åldrar. På visningen under kulturnatten på Slottsbiografen var det nästan fullsatt när vi visade alla bidragen. Tävlingen är ett bra sätt för ungdomarna att få visa upp sig och sina filmer, säger Louise Bown som är filmkonsulent på kulturenheten vid landstinget i Uppsala län och arbetar med den regionala deltävlingen i Uppland.

Elin Jonsson, Viktoria Sahl och Rebecka Rönnbäck knep den andra finalplatsen med sin film ”Pojken”. Även om de inte visste temat i förväg så hade de bestämt att de ville göra något om blinda.

– Vår film handlar om en blind man som precis mist sin fru och det enda minnet han har kvar är deras förlovningsring. Men han blir av med den och hittar inte den någonstans. Till slut råkar en pojke hitta ringen igen. Vi ville göra en lågmäld film utan dialog med musik istället, säger Elin Jonsson när hon berättar om deras bidrag i tävlingen.

Vid riksfinalen i Stockholm kommer totalt 23 olika filmer att visas och sedan utser en jury det vinnandet bidraget.

– Vi är alla väldigt intresserade av film och om vi skulle vinna så skulle det betyda väldigt mycket för oss, säger Elin Jonsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV