Energi

Vegetarisk mat i harmoni

En vegobuffé i kärnan av Stockholm. Govindas bjuder inte på en uppsjö av alternativ, men en oas i ljus miljö med vegetarisk mat i anslutning till Centralbadet.

Religion och mat hänger samman för många. Själv besitter jag inte någon större kunskap om Hare Krishna men att den mat en äter har inverkan på hälsan är dock ställt utom allt tvivel.

Huruvida religionens inverkan också har det låter jag vara osagt, istället fokuserar jag på maten, som på Govindas är ”förandligad” mat, kallad Krishna-prasadam.

Detta innebär att det är vegetarisk mat som tillagas med omsorg och i meditation på sången Radha-Krishna, vilket i sin tur gör att den kan ses som ”helgad” och är andligt helande för den som äter den.

Av detta märker jag intet, det är inget som basuneras ut på plats heller, mer handlar det om att uppfyllas av den glädje en vegetarian ofta gör när den möts av ett helt vegetariskt utbud.

Här är det just det du gör, en liten buffé av vegorätter att välja bland. Konceptet är att du får beställa en rätt från menyn, en gryta, sallad eller soppa.

Är du väldigt hungrig eller har svårt att välja är det bara att satsa på bufféalternativet. Där får du allt detta inklusive någon smårätt, chutney, salladsbar, dryck, bröd och kaffe eller té på maten.

Grönsaksgryta med aubergine, zucchini, morötter och potatis ingår i buffén.

En given buffé

Valet var inte så svårt, är en stor i maten som jag och dessutom nyfiken på alla rätter är buffén given.

Det blev först en soppa, följd av en grönsaksgryta med aubergine, zucchini, morötter och potatis. Övriga rätter var kidneyböngryta med chilipaprika i tomatsås och ytterligare en grönsaksgryta med spenat, potatis, ärtor, haricot vertes, aubergine och tomat.

Grytorna var helt okej smaksatta, men trots de olika ingredienserna i dem var inte smakupplevelsen så stor.

Jag hade gärna sett lite större skillnad och även mer tuggmotstånd, men med det självklara basmatiriset till blev det i alla fall mättande. Mungbönssoppan var den största höjdpunkten denna dag. En riktigt god soppa med en fyllighet som var angenäm både i konsistens och smak.

Tyvärr var inte grytorna en så positiv upplevelse jag hade hoppats på, utseendet bidrog inte heller och jag är rädd att ickevegetarianer som kommer hit i hopp om att få testa god vegomat blir avskräckta.

Vilket vore väldigt synd, i synnerhet som Govindas hela inriktning handlar om att det ska vara mat som är tillagat på ett sätt som inte skadar, mat som bidrar på ett gott sätt till både din egen hälsa och till vår värld.

Karmafri mat

Karma är ett ord som de flesta slängt ur sig någon gång, det är också det som är genomgående för den mat som serveras på Govindas.

Karma betyder ”handling” och filosofin här är att om vi äter mat som producerats och tillagats fredligt och i harmoni med alla inblandade kommer den att göra oss friska, fridfulla och lyckliga. Mat utan dålig karma helt enkelt.

Trevlig personal och miljö bidrar positivt, liksom hela den vegetariska inriktningen. Maten är mättande och god, men tyvärr inte någon stor upplevelse.

Men ett trevligt alternativ centralt i Stockholm för den som behöver tanka lite god karma och dagsljus. Du intar nämligen din mat i ljusrummet omgiven av gröna växter, såvida du inte är där under en varmare årstid då det går att avnjuta maten på uteserveringen.

Govindas, Centralbadet, Drottninggatan 88