Energi

Vegansk glass en snabbt växande trend

Vem gillar inte glass? De allra flesta vänder ansiktet mot vårsolen när den äntligen är här, och där och då kommer glasslusten som ett brev på posten. Hand i hand med vår längtan efter ljus och värme.

Ett par förändringar i Stockholms glassutbud har kommit inför säsongen. Till mångas sorg har den omtyckta glassbaren 18 smaker stängt. Efter cirka åtta års verksamhet har glassmakeriet nu gått i graven. Mycket tråkigt förstås, när en bar som länge haft ett utbud av vegansk glass tackar för sig. 

Men misströsta icke, ett stenkast därifrån har Stikki Nikki slagit upp portarna till ännu en glassbar, sin första helt veganska.

Stikki Nikki, familjeföretaget som bara gör en enda sak, tillverkar och säljer glass, startade sin första glassbar i Stockholm 2008. Enligt grundaren Nicole Pepper är företagets ambition att göra en godare, men också nyttigare glass än alla andra. 

Att säga att glassen är nyttig är väl att ta i, men de använder generellt sett mindre fett, grädde och socker och gör glassen på organiska råvaror så långt det går. En del varor kan vara svåra att få tag på och olika lösningar tas till, som lokala initiativ med chilin, som odlas på balkongen hos en av deras stamkunder.

Lite nyttigare blir det också tack vare de veganska alternativen vilka det är ett ökat intresse för. Stikki Nikkis försäljning av vegansk glass har ökat med minst fem procent varje år sedan starten och målet är att 50 procent av glassen ska vara vegansk 2018. 

Nicole Pepper tror att intresset kommer öka med fem till tio procent varje år och ser fram emot att anpassa sitt utbud efter det.


Mango- och choklad­sorbet från Morelli Espressobar Gelateria. Anna Velander Gisslén

Varierat och veganskt

En daglig produktion öppnar för möjligheten att variera utbudet, så du kan hitta nya smaker från gång till annan. Och detta gäller även det veganska som tack vare den nya butiken på Mariatorget ökar chansen till nya smakupptäckter. 

När jag var inne för att botanisera extra bland utbudet kombinerade jag den gamla klassiska smaken choklad med att premiärsmaka på svart tahini- och pumpafröglass. Inga smaker jag själv kommit att tänka på men det var kul att testa något nytt, och framför allt färgen på tahiniglassen lockade. 

För någon som haft svart som favoritfärg hela livet är det svårt att motstå svart glass. 

Och gott var det, men slog inte den utsökta smaken på hasselnötsglassen som jag skulle kunna äta hur mycket som helst av, ljuvligt god.


Veganskt i struten blir allt vanligare. Anna Velander Gisslén

Recept från Florens

På Morelli espressobar gelateria kan inte bara veganer stilla sitt glassug utan även mjölk- och äggallergiker. Utgångspunkten är att alla ska hitta något som passar. 

Grundaren Andrea Morelli gör glass enligt gamla recept från Florens. Precis som hos Stikki Nikki tillverkas glass från grunden av färska råvaror varje dag, och uttrycket att glassen ska vara för alla tas på allvar. Den är gluten- och sojafri och diabetiker kan köpa glass som är sötad med stevia. Utöver den veganska glassen finns även några sorbeter vilket i och för sig inte är svårt att få tag på. Men här är de ett snäpp godare. Till och med jag, som älskar glass men inte är förtjust i sorbet, njuter högaktningsfullt på Morelli. 

Sorbeterna är riktigt krämiga och långt mer fylliga än vad sorbeter brukar vara. 

Här är de mycket goda, även om de inte slår den veganska pekannötglassen som är en underbar upplevelse, precis som besöket i sig. Servicen och den genuina glädjen i att servera dessa godsaker – kaffet är gudomligt! – är total och som gäst kan jag inte annat än njuta.


Anna Velander Gisslén

Shake som omväxling

Den som gillar milkshakes kan ta sig till Delivore som satsar på på just detta, eller mylkshakes som de kallar dem här. 

De finns i olika smaker, bland annat klassiker som vanilj, choklad och jordgubb men även andra varianter med kola, lakrits eller, min absoluta favorit, jordnötter. Det är gräddigt, sött och oerhört gott!

Hitta rätt till glassen