Energi

Världens största klimatmanifestation

Lördag 24 mars klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth hour. Det startade som en symbolhandling i Sydney, Australien, 2007, med hopp om att vi skulle kunna ta ställning mot klimatförändringarna. Inspirationstimmen var tänkt att bli ett tillfälle för människor, oavsett ålder, kön, kultur eller religion att samlas kring för att skydda planeten. Stockholms stad deltar i Earth hour för att visa att staden tar klimatfrågan på allvar.

Kampanjen har vuxit till att bli världens största klimatmanifestation och engagerar numer hundratals miljoner supportrar, individer och organisationer i fler än 7 000 städer i länder över hela världen. I Stockholm kommer vi att märka av Earth hour bland annat genom att en del av stadens profilbyggnader släcks, till exempel Stadshuset, Kulturhuset, Af Chapman och Tekniska nämndhuset.

Små bidrag gör skillnad

Rörelsen med Earth hour är bra och viktig för att lyfta klimatfrågan och ett sätt att få många att känna delaktighet, att kunna bidra. Dock säger en del kritiska röster, med viss rätta, att det är ett jippo som inte gör skillnad. Jippo må det vara och hur mycket nytta det verkligen gör är inte helt klart.

Vi räddar inte vår planet genom att släcka lamporna under en timme per år. Men det kan bidra till att få fler att tänka till och förhoppningsvis förstå att även många små bidrag gör skillnad. Att släcka lampan när du går ut från ett rum har betydelse. Precis som om du väljer att äta vegetariskt ibland, cyklar istället för att ta bilen. Och så vidare. Självklara saker för somliga men fortfarande behöver vi uppmuntra varandra till att tänka på detta. Att själva vara ett föredöme för att bidra till att fler tar efter goda vanor.

Planetens enda liv

Allt vi gör lämnar avtryck, det vi äter står till exempel för cirka en tredjedel av de svenska hushållens klimatfotavtryck. Det förbrukas motsvarande 4,2 planeter som vi svenskar lever i dag. Men vi vet alla att vi bara har en. Att vi behöver göra förändringar är därför en nödvändighet och årets Earth hour-tema handlar om just det, att vi behöver gå mot en hållbar livsstil inom gränsen för vad vår enda planet klarar av, ett ”One planet life”.

Maten är en enkel sak att starta med. Att äta vegetariskt någon gång per vecka är ingen uppoffring som är svår att göra. Tvärtom innebär det stora besparingar för klimatet och kan även vara riktigt gott för din hälsa.

Alla kan bidra

Se över hur du reser, behöver du verkligen åka bil? Kan du kanske samåka med grannen eller gå med i en bilpool? Kanske det är dags att börja gå eller cykla till jobbet om avståndet tillåter? Detta är några saker som är rätt så enkla att göra – för det bör vara enkelt för att få många som möjligt att ändra sig. Är det ett stort motstånd blir det inget av det. Vad kan du själv ändra på som gör ditt avtryck mindre? Gör dig själv en tjänst och tänk igenom det, för ändringen är ofta förenad med sparade utgifter och bättre hälsa. Inte så dumt att få det på köpet.

Att effektivisera sin vardag är något som blir bättre för alla. Oavsett om du är för eller emot Earth hour, några enkla och självklara saker kan hjälpa till att få oss att leva mer energieffektivt. Alla kan bidra, ett klimatjippo behöver inte vara en motsats till ett seriöst engagemang för vårt klimat. En kan göra båda.

Enkla tips för att minska ditt avtryck: