Radar · Nyheter

V efter affären i Alby: Hejda utförsäljningar

Under stora protester sålde kommunala Botkyrkabyggen 2013 sitt lägenhetsbestånd på Albyberget till privata Mitt Alby. Nu gör företaget en vinst på 860 miljoner kronor när bostäderna säljs vidare till omstridda D Carnegie. 

– Alla som protesterade sa just det här. Hela affärsidén bygger på att man köper upp fastigheter, i vissa fall putsar man dem lite på ytan och så säljer man dem vidare, säger Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, som också representerade partiet i Botkyrkabyggens styrelse när bostäderna såldes första gången.  

När företaget Mitt Alby förvärvade lägenheterna på Albyberget åtog man sig ett lokalt engagemang och att investera i området under en tioårsperiod. Men efter fem år säljs alltså lägenheterna vidare till D Carnegie & co för 1,6 miljarder kronor, mer än dubbelt så mycket som Mitt Alby betalade 2013. 

– Jag är otroligt besviken och förvånad. Det här är inte alls vad vi kom överens om. Den överenskommelse vi gjorde var att vi skulle få en långsiktig ägare. Det betyder minst tio år, säger tidigare kommunstyrelseordförande Katarina Berggren (S) till Stockholm Direkt.

Nooshi Dadgostar tycker att det är en dålig signal till de boende att man struntade i att lyssna på dem. 

– Socialdemokraterna har tyvärr varit väldigt drivande i det här. Trots att så många människor var negativa till det så fullföljde politikerna i Botkyrka detta. 

Den stora faran med förfaranden likt detta är att allmännyttan minskar, menar Nooshi Dadgostar. 

– Det är förstås så i grunden att säljer man ut bostäder så kommer man till sist att tappa inflytande och kontroll över det, det är därför vi är kritiska till utförsäljningarna. Vi kan inte påverka Botkyrkabornas bostadssituation när vi säljer ut allting. Vi kan inte förvänta oss att vinstdrivande företag ska lösa bostadsbristen helt och hållet. 

Till Botkyrka Direkt säger Mitt Albys huvudägare Mikael Ahlström att det ”känns lite kymigt att sälja”, men att en majoritet av aktieägarna krävt en försäljning då affärerna inte gått som väntat efter börsnoteringen av bolaget. 

För att hejda utförsäljningar av allmännyttan vill Vänsterpartiet bland annat införa en så kallad förvärvslag.

– Det betyder att man måste testa försäljningarna politiskt i kommunen, så att man kan stoppa en försäljning som innebär att väldigt många bostäder hamnar i händerna på en oseriös hyresvärd, som jag menar att Carnegie är. De har fått otroligt mycket kritik, säger Nooshi Dadgostar.