Radar – Nyhet

Ung i Sverige krokar arm med pensionärer

Höj pensionerna. Det var ett av kraven när Ung i Sverige demonstrerade på tisdagen. Gruppen som kämpar mot utvisningarna till Afghanistan vill samarbeta med andra som vill förändra samhället. Samtidigt startar de en bostadsförmedling för dem som vill öppna sina hem för ensamkommande.

Höj pensionerna. Det var ett av kraven när Ung i Sverige demonstrerade på tisdagen. Gruppen som kämpar mot utvisningarna till Afghanistan vill samarbeta med andra som vill förändra samhället. Samtidigt startar de en bostadsförmedling för dem som vill öppna sina hem för ensamkommande.

”Vi bygger landet”. Det var parollen när demonstrationer hölls i Ung i Sveriges namn på  ett dussintal platser i landet.

Erkki Grönroos som själv kom som ensamkommande flyktingbarn från Finland under andra världskriget var en av talarna på Norra bantorget i Stockholm:

– På den tiden var Sverige inte så rikt. Det var ransonering på grund av kriget. Men Sverige hade råd att ta emot oss. I dag säger politikerna att vi inte har råd att ta emot er, sa han.

Erkki Grönroos kopplade ihop kampen mot utvisningarna med den för höjda pensioner.

– Faktum är att vi inte har råd att vara utan er. Utan era insatser kommer framtida pensionärer inte få något alls, sa han inför jublande ungdomar.

Ung i Sverige demonstrerade också för förbättringar av LSS-stödet för funktionshindrade och till stöd för BB-ockupationen i Sollefteå.

– Vi bygger landet tillsammans. Vi som är utsatta grupper i samhället står inte emot varandra, vi driver våra krav tillsammans, sa Fatemeh Khavari, Ung i Sveriges talesperson.

På onsdagen, då Ung i Sveriges sittstrejk motutvisningarna pågått i 39 dagar, tog gruppen ännu ett steg. För att underlätta för människor som vill öppna sina hem för ensamkommande som fyller 18 startas nu en bostadsförmedling på nätet.

I dag tvingas många ensamkommande ungdomar flytta till andra delar av landet när de blir myndiga och Migrationsverket tar över ansvaret för dem från kommunerna. På nästa uppslag kan du läsa om familjen Anjou i Åkersberga som öppnat sitt hem.

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset (KS), har lämnat in sin avskedsansökan. Han rekryterades till posten 2014 för att leda den stora…

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två…

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och…

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter Tidigt på tisdagsmorgonen på Södermalm i Stockholm var Marcus Pettersson på väg för att lämna sin hund hos dagmatten när…

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom Kontor, bostäder, handel och kultur. Det ingår i planerna för Slakthusområdet. Fastighetsjätten Atrium Ljungberg har siktet inställt på en omdaning…

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som…