Radar · Nyhet

Trängsel en utmaning när länet växer

Stockholms bostadskö fortsätter växa, men det gör också takten i byggandet. I Sundbyberg stoltserar man med sitt stora inflöde av nya invånare, även om växtvärken märks av. Även i Danderyd vill man nu bygga mer – för dem som redan bor i kommunen.

Byggkranar och sprängsalvor. Runt om i Stockholmsområdet märks att länet växer. De tre första kvartalen 2017 påbörjades runt 14 000 bostäder – nästan tre gånger så många som samma tid 2012.

Allra flest bostäder per invånare har man satt igång att bygga i Upplands-Bro de senaste åren. Men under lång tid har Sundbyberg funnits med i toppen på listan över kommuner där det byggs mest. Det syns också i befolkningsstatistiken. För trettio år sedan bodde 30 000 i kommunen, snart passeras 50 000 invånare.

– Vi har haft en politisk samsyn under många år att vi ska utveckla vår stad. Det har inte funnits några låsningar, säger kommunalrådet Stefan Bergström (C).

 


Stefan Bergström (C). Sundbybergs kommun

Trots att Sundbyberg är Sveriges till ytan minsta kommun finns inga tankar om att det snart får räcka. Prognoserna pekar mot 100 000 invånare inom 30 år.

Behovet av bostäder är förstås ett svar på varför man bygger. Stockholms bostadskö fortsätter att växa och där står snart 600 000, även om långt ifrån alla är aktivt bostadssökande. Under 2017 ökade den genomsnittliga kötiden till de förmedlade lägenheterna med mer än ett år, till drygt tio år.

De nya bostäderna gynnar också dem som redan är sundbybergare, hävdar Stefan Bergström bestämt.

– Jag säger till alla byggherrar som jag möter att det ni bygger ska öka värdena för oss som bor i Sundbyberg. Det kan handla om att se till att ha högre bottenvåningar med möjlighet till affärsliv och service.

Stefan Bergström förnekar inte att byggtakten kan komma i konflikt med naturvärden, men menar att kommunen värnat dem när de hotats i större omfattning. När markägaren ville bygga ett nytt bostadsområde i Kymlinge, mitt i grönområdet Ursvik, lyssnade politikerna till naturvännernas protester och sa nej. Nu vill de istället utöka naturreservatet.

Viss växtvärk känner kommunen av, erkänner Stefan Bergström. I idrottshallarna är det huggsexa om träningstiderna och förskolorna måste byggas ut i snabb takt.

– De som flyttar hit är i hög grad par i trettioårsåldern med småbarn.

Den största utmaningen med att gå mot hundratusen invånare ser Stefan Bergström i infrastrukturen. Det kan bli trångt i trafiken.

– Vi har redan fullt på många vägar i rusningstrafik och klarar inte av fler fordon. Andelen privatbilism måste minska kraftigt.

Med en kombination av teknikutveckling och medveten samhällsplanering tror han trängseln kan hållas nere.

– Jag tror utvecklingen talar för oss, i framtiden tror jag att vi kommer åka mycket mer i självkörande bussar snarare än att du och jag har var sin bil. Då ska vi inte tänka utifrån förlegade parkeringskvoter när vi planerar nya bostadsområden.


Balkonger i nybyggda Norra Djurgårdsstaden. Jonas Ekströmer/TT

De kommuner som bygger bostäder i betydligt mer blygsam omfattning får sig en känga av Stefan Bergström, när han funderar över varför inte alla kommuner är lika ivriga att få fler invånare som hans egen.

– I Sundbyberg har man inte haft någon stark opinion som varit utvecklingsfientlig. I Danderyd och Lidingö bor många i villa och är kanske mer obenägna att se förändringar.

Och även om ännu färre bostadsprojekt planerats i Nynäshamn de senaste åren har Danderyd länge legat i botten. Men nu vill också de se fler bostäder.

– Vi har flera större projekt på gång. Ambitionerna har skruvats upp, säger Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.

Runt 2 000 fler bostäder kan det bli tal om ifall alla de projekt kommunen nu jobbar med blir verklighet. Här handlar det inte i första hand om att locka till sig nya invånare, utan att möta de egna invånarnas behov.

– Det finns en stor efterfrågan på bostäder från människor som redan bor här. Många äldre har suttit kvar i större villor som man kanske inte utnyttjar fullt ut, men blir kvar i för att man inte hittar något annat boende, säger Olle Reichenberg.

Det allmännyttiga bostadsbolaget är sålt sedan länge. Att äga bostäder är ingen kommunal uppgift, tycker Olle Reichenberg. De bostäder som nu byggs är till största delen bostadsrätter.

Att utmana Sundbyberg och Upplands-Bro i att bygga mest är knappast aktuellt.

– Vi har ofta fått kritik för att vi inte bygger så mycket, men frågar man folk är just detta en viktig orsak till att man bosätter sig här. Man tycker att det är lugnt och småskaligt i en trygg kommun.

Kommunerna som bygger mest och minst i länet