Glöd – Debatt

Svartmåla inte förorterna

Det är bara när media kan svartmåla förorterna som det diskuteras om förorten. Ja, det är sant att det finns problem här – precis som det finns på alla andra utsatta ställen som politikerna har övergivit.

Googlar man på Stockholmsförorten Rinkeby i dag ser man enbart bilder på bilar i stora lågor, plundrade affärer, våld, polisbilar och stenkastning. Artiklarna som publiceras i de stora medierna visar bland annat på misär, dödsskjutningar och narkotikahandel mitt i centrum. Det här är inte en värdig bild, det är bara ett fragment av det verkliga livet. Och jag ser det som ett tungt problem som måste tas på största allvar.

Vasastan är en av de mest utsatta platserna, ändå hör man aldrig människor som bor där be om ursäkt för var de kommer ifrån. De viker inte undan sin blick och de behöver inte skämmas heller – vet du varför? För att alla vet att Vasastan är en trevlig och mysig plats att befinna sig på.

Varför porträtteras inte Stockholms förorter på precis samma sätt? Som ett ställe där både bra och dåliga saker finns, precis som i alla områden, oavsett geografiskt läge. Jag är trött på det här och tänker inte sitta tyst och låta massmedia diktera den verklighet som jag ser. Rinkeby brinner inte varje dag och det är inte skottlossning i Sollentuna varje dag heller.

Det handlar inte om att förneka att det finns en problematik här, utan det handlar om att öppna ögon, hjärna och hjärta för ett bredare perspektiv.

I våra hemtrakter finns det goda gärningar också men det är inget som medierna vill ta upp, inget som samhället vill se. Jag kräver att statsminister Stefan Löfven med de andra stora partierna deltar i att förändra den svartmålade mediebilden av oss förortsbor. Vi är också mänskliga varelser som vill bli rättvist behandlade på ett rättvist sätt.

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet. Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år. Skolinspektionen förbereder som bäst den nya lämplighetsprövningen.

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som Stockholms landsting delar ut till människor som använder droger.