Radar · Nyhet

Stockholmarna snålar med sitt blod

Det behövs fler blodgivare i Stockholm. Bortfall på grund av helger och influensa ger minskade blodlager, och huvudstadens invånare är mindre flitiga givare än landets övriga invånare.

Många röda dagar vid jul och nyår gör att inflödet till blodcentralerna minskar. Men behovet och åtgången förblir ofta desamma.

– Efter helgerna har vi ett lite ansträngt blodlager. Det är inte katastrofalt, men vi behöver få upp det lite mer, och för vissa blodgrupper närmar det sig akutläge, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig på Blodcentralen i Stockholm.

Att folk reser bort kring stora helger och inte är i sin vanliga rutin gör att många inte lämnar blod som vanligt. Samma problem uppstår under den stundande influensasäsongen, det kommer in mindre blod när många blodgivare är sjuka. Stockholmarna är dessutom sämst i landet på att lämna blod, enligt siffror från Svenska föreningar för klinisk immunologi och transfusionsmedicin.

– Stockholmare har kanske mer uppbokade liv, tror Karolina Blom Wiberg. Man har mer bråttom och längre pendeltider, så den upplevda tidsbristen kan nog vara större i Stockholm än på en del andra orter, där avstånden är mindre.

Blodbussar och att flytta blodcentralerna från sjukhus till centrala lägen i stan är åtgärder som har gett resultat. Samtidigt arbetar blodcentralerna med att vara synliga i samhället på så många sätt som möjligt.

– Och våra absolut bästa ambassadörer är ju våra befintliga blodgivare, som sprider budskapet och lockar med sig kollegor och vänner till blodgivningen. Det är det vanligaste sättet att börja på, antingen när någon nära anhörig behöver blod eller när någon bekant eller vän ger blod och man hakar på.

Förändringar i livsstil kan också göra att blodgivningen minskar. Fler människor reser till länder där det finns till exempel malaria, vilket kräver ett längre uppehåll i blodgivningen. Den som tatuerar sig måste också göra ett uppehåll.

– Sådana saker gör att folk inte kan ge lika ofta som tidigare. Och därför behöver vi fler blodgivare, då kanske alla kan komma en gång om året. Förr kom man mer frekvent.

Ge blod