Radar – Nyhet

Stockholmarna snålar med sitt blod

Det behövs fler blodgivare i Stockholm. Bortfall på grund av helger och influensa ger minskade blodlager, och huvudstadens invånare är mindre flitiga givare än landets övriga invånare.

Många röda dagar vid jul och nyår gör att inflödet till blodcentralerna minskar. Men behovet och åtgången förblir ofta desamma.

– Efter helgerna har vi ett lite ansträngt blodlager. Det är inte katastrofalt, men vi behöver få upp det lite mer, och för vissa blodgrupper närmar det sig akutläge, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig på Blodcentralen i Stockholm.

Att folk reser bort kring stora helger och inte är i sin vanliga rutin gör att många inte lämnar blod som vanligt. Samma problem uppstår under den stundande influensasäsongen, det kommer in mindre blod när många blodgivare är sjuka. Stockholmarna är dessutom sämst i landet på att lämna blod, enligt siffror från Svenska föreningar för klinisk immunologi och transfusionsmedicin.

– Stockholmare har kanske mer uppbokade liv, tror Karolina Blom Wiberg. Man har mer bråttom och längre pendeltider, så den upplevda tidsbristen kan nog vara större i Stockholm än på en del andra orter, där avstånden är mindre.

Blodbussar och att flytta blodcentralerna från sjukhus till centrala lägen i stan är åtgärder som har gett resultat. Samtidigt arbetar blodcentralerna med att vara synliga i samhället på så många sätt som möjligt.

– Och våra absolut bästa ambassadörer är ju våra befintliga blodgivare, som sprider budskapet och lockar med sig kollegor och vänner till blodgivningen. Det är det vanligaste sättet att börja på, antingen när någon nära anhörig behöver blod eller när någon bekant eller vän ger blod och man hakar på.

Förändringar i livsstil kan också göra att blodgivningen minskar. Fler människor reser till länder där det finns till exempel malaria, vilket kräver ett längre uppehåll i blodgivningen. Den som tatuerar sig måste också göra ett uppehåll.

– Sådana saker gör att folk inte kan ge lika ofta som tidigare. Och därför behöver vi fler blodgivare, då kanske alla kan komma en gång om året. Förr kom man mer frekvent.

Ge blod

• Friska personer mellan 18 och 60 år, som väger minst 50 kilo, kan ge blod.

• Kvinnor kan ge blod tre gånger om året och män fyra.

• På geblod.nu kan du hitta din närmaste blodcentral i Stockholm. Där kan du även se hur behovet av olika blodgrupper ser ut just nu

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet. Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år. Skolinspektionen förbereder som bäst den nya lämplighetsprövningen.

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som Stockholms landsting delar ut till människor som använder droger.