Radar · Nyhet

Skolor gestaltar människorätt

Raoul Wallenberg academy | Kuberna är i stål och väger ett halvt ton.

Riksäpplet i Haninge hör till 30 skolor där mänskliga rättigheter ska stå i fokus under våren. Till varje skola kommer en kub som representerar en av de mänskliga rättigheterna.

– Som världen ser ut idag behöver vi gå på djupet när det gäller vilka mänskliga rättigheter och också medmänskliga skyldigheter vi har, säger Philip Hjalmarsson på Raoul Wallenberg academy som driver projektet.

De deltagande skolorna finns runt om i landet, men också i Belgrad, Budapest, Paris och New York. Varje skola arbetar med att gestalta en av de 30 mänskliga rättigheterna. Riksäpplet i Haninge har fått artikel 4, ”Ingen får hållas i slaveri eller träldom”.

– Tyvärr är det ett aktuellt ämne efter det hemska bilderna från Libyen. Trafficking och människohandel är ett globalt problem, säger Heidi van den Berg och Helena Landahl, lärare på Riksäpplet i ett pressmedelande.

Skolorna väljer olika sätt att arbeta, men tanken är att ge utrymme för elevernas kreativitet.

– Det är häftigt att se vilka tolkningar skolorna gör. Förra året använde  gestaltade en skola rätten att fritt förflytta sig genom dans, säger Philip Hjalmarsson.

I samband med Raoul Wallenbergs dag i augusti förflyttas kuberna till Kungsträdgården för att ställas ut för allmänheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV