Radar · Nyhet

Rörmokaren som ratar bilen

Roger Schederin | Om Hugo Wolgers är sen trampar han tills han får blodsmak i munnen.

Pengar, tid och svordomar. Kostnaderna för att sitta fast i bilköer är höga för företag som behöver förflytta sig i staden. Syre Stockholm möter en av de företagare som trampar sig fram på cykel.

Att välja lådcykel istället för fullpackade skåpbilar kräver rörmokare som tänker i flera steg.

– Många tror inte på oss när de ser hur få verktyg vi kommer med. Men det är faktiskt inte särskilt svårt. Det kräver lite mer förarbete, att du har en aning om vad du ska göra när du kommer till kunden och att du har verktyg som kan användas för flera olika moment, säger Hugo Wolgers.

För snart ett år sedan grundade han ”Den cyklande rörmokaren” tillsammans med kompisen Alexander Ulvgården.

Som anställd rörmokare bubblade frustrationen i Hugo Wolgers varje gång han fastnade i bilkö.

– Det är sådant fruktansvärt slöseri på tid och resurser. Först kommer du inte fram, sen ska du leta parkeringsplats, du hittar ingen och får böter, säger han.

När han kunde lämnade han firmabilen hemma och tog cykeln. Och idén om en egen rörmokarfirma utan bil började gro.

För en obotlig tidsoptimist som Hugo Wolgers är det ovärderligt att själv kunna påverka hastigheten.

– Är man sen på morgonen är det bara att cykla tills man får blodsmak i munnen så kommer man i tid i alla fall, säger han.

Sedan barnsben har Hugo Wolgers ett engagemang för djur och natur. Tonårsdrömmen att lämna civilisationen och ansluta sig till en utfolksstam i Sydamerika är övergiven, men i sin firma vill han minimera miljöpåverkan.

Om inte kunden propsar på annat reparerar han så långt det är möjligt istället för att byta till nya komponenter.

– Det är något som nästan försvunnit i den här branschen, det är bara byta, byta, byta som gäller. Man tjänar mer pengar på att sälja en ny blandare, fastän den skulle hålla i tio år till om man bara bytte en liten gummiring. Det är fullständigt förkastligt med tanke på den miljökatastrof vi står inför, säger han.

Hugo Wolgers är inte ensam om att ha sett fördelarna med cykel i trånga städer.

Sedan länge kryssar sig cykelbud sig fram mellan filerna och sedan ett par år tillbaka finns en transportfirma som lastar upp till 300 kilo i cykelvagnen. I Linköping finns en cyklande städfirma och runt om i landet har hemtjänsten bytt bilar mot elcyklar.

Forskningsstudier radar upp ett antal positiva hälsoeffekter bland dem som cyklar regelbundet. Livslängden ökar, hjärt- kärlsjukdomarna minskar och man sover bättre om nätterna.

Cyklingen ger inte bara friskare personal, utan också gladare, tror Hugo Wolgers. Hantverkaryrket är stressigt, det finns så många moment som kan gå fel. I bilköerna blir stressen lätt till aggression.

– När stressen slår på är vi byggda för att röra på oss och få bort den. Vi som cyklar gör oss av med adrenalinet och får upp endorfinerna, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV