Radar · Nyhet

Reflektionstid kan lyfta hemtjänstpersonalen

Med början nästa år inleder Stockholms stad ett försök med betald reflektionstid inom hemtjänsten. Projektets syfte är att både öka kvaliteteten i hemtjänsten och att ge personalen en bättre arbetssituation.

Genom att införa schemalagd reflektionstid ska personalen få bättre möjligheter att kommunicera sinsemellan. Tre enheter har valts ut för försöket som kommer att pågå under 2018 och 2019.

Äldreborgarrådet Clara Lindblom (V) tror att det är oerhört värdefullt för personalen att få möjlighet att utbyta erfarenheter och lära av varandra.

– Hemtjänsten är ett mycket mer komplicerat jobb än vad många tror, du vet aldrig vad som kommer att möta dig på andra sidan dörren och du jobbar i stort sett alltid ensam.

Reflektionspassen uppgår till två timmar per månad och ska ledas av en för ändamålet utbildad medarbetare. Tanken är också att medarbetarna ska få tillfälle att växa i sin yrkesroll.

Cathy Miguel arbetar för en privat hemtjänstanordnare i Skärholmen. Reflektionstid är något som även skulle behövas på hennes arbetsplats, tycker hon.

– Det låter jättebra. Vi har väldigt lite tid vid överlämning, om jag slutar klockan tre börjar nästa klockan tre. Man hinner inte rapportera.

Vad skulle du vilja ägna en sådan reflektionstid åt?

– Att prata och uppmuntra varandra. Kanske få information om hur ska vi hantera stress. Och även diskutera hur man skulle kunna samordna bättre, om någon avbokar skulle du kunna hjälpa en kollega till exempel, att det kan ske på ett smidigt sätt.

Men extra tid skulle också behövas för de äldre, tycker Cathy Miguel. Om vårdtagaren till exempel inte vill äta är det upp till dig att vara uppfinningsrik och få vederbörande att göra det på väldigt kort tid.

– Vi kan få tips från cheferna, men de är inte där, det är inte de som känner personen, konstaterar hon.

Projektet med schemalagd reflektionstid är en del i den rödgrönrosa budgeten för 2018. Innan försöket startar kommer det att göras en utvärdering för att få ett grepp om den nuvarande situationen, och för att få veta vilka frågor som behöver diskuteras och vilken typ av stöd som saknas på arbetsplatsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV