Radar · Nyheter

Rättslig strid om ekars öde

Tretton hundraåriga ekar räddas och kontorshus stoppas. Det blir följden när Mark– och miljödomstolen ger Stockholms stad bakläxa på en detaljplan.

Utmed Essingeleden vid Kristinebergs slottspark står ekar som vållat strid i flera år. Detaljplanen som klubbades i stadshuset 2016 innebar att de skulle fällas för att ge plats åt fyra kontorshus. Men Stockholms Naturskyddsförening och gruppen ”Rädda ekarna” överklagade och nu har Mark– och miljödomstolen underkänt detaljplanen. 

Domstolen menar att Stockholm stad inte utrett miljökonsekvenserna av att fälla ekarna tillräckligt. Naturskyddsföreningen applåderar beskedet och menar att det utöver ekarnas överlevnad handlar om en principfråga med betydelse för framtiden.

– Vi har hela tiden tyckt att en miljökonsekvensbeskrivning skulle göras, det ska vara en självklarhet om man ska exploatera där det finns höga naturvärden som ekmiljöer, säger Anders Tranberg, ordförande för Stockholms Naturskyddsförening.

Han pekar på att gamla ekar utgör livsmiljö för en rad arter. Flera av dem är rödlistade, däribland svamparna ekticka och oxtungsvamp. Dessutom är Stockholm speciellt i sammanhanget, menar han.

– Vi har den största koncentrationen av gamla ekar i norra Europa. Det ger oss ett särskilt ansvar. Det är oersättliga värden som står på spel, säger Anders Tranberg.

Än är striden dock inte över. Stockholms stad begär prövning i Mark– och miljööverdomstolen. 

– Vi ska absolut överklaga. Vi, och även länsstyrelsen som myndighet, anser att det har varit en korrekt behandling av det här ärendet. Det är många som är förvånade över den här domen, säger stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) till Stockholm direkt.