Startsida - Nyheter

Energi

Pynta ditt område med stadsodling

Våren har äntligen kommit till stan och många börjar längta efter att odla lite egen grönska. Även om du saknar egen trädgård är möjligheterna flera, det finns många sätt att odla i stan.

Du kan vara med och göra staden grönare. Stadsodling är ett sätt att öka gemenskapen i sitt bostadsområde och samtidigt bidra till ökad biologisk mångfald. Vem uppskattar inte grönskande omgivning och vackra, välskötta odlingar?

Stockholms stad vill uppmuntra invånare med odlingsintresse att gå samman och hitta ställen i stadens offentliga grönytor som kan passa för stadsodling. 

När en plats för odling är identifierad kan en sedan få tillgång till ett startkit från staden. Pallkragar, markduk och ekologisk odlingsjord är några saker som en kan få kostnadsfritt.

Men det behöver inte bara handla om odling, det kan även vara att sköta en liten blomrabatt vid ditt hem eller att hålla en park särskilt ren och fin. 

Staden kommer också att ställa ut ett antal odlingslådor som en kan ta hand om, bland stannat på Norrbackatäppan som står inför upprustning. Förutom Stockholms stad är många fastighetsägare med på tåget och ger sina hyresgäster resurser för att odla i sin omgivning. 

Oavsett intresse och nivå är det ingen dum idé att slå sig ihop med andra odlingsintresserade och bilda en odlingsgrupp, varför inte tillsammans med dina grannar? 

Öppna grupper på Facebook finns i mängder där en kan hitta likasinnade för att ta del av råd och tips.


Foto: Henrik Montgomery/TT

Odlingstips

Det är förstås en smaksak vad en ska odla men ett gångbart tips är att odla sådant som hinner blomma eller ge skörd under sommaren. Örter, kryddor, lök och grönsaker brukar vara uppskattat precis som ettåriga blommor. Vackra färger är alltid upplyftande, så varför inte plantera smultron som både är färgglada, vackra och goda?

En annan sak som är mycket fördelaktig för vår miljö och biologiska mångfald är att odla sådant som bin tycker om. Vi kan göra livet lättare för dessa viktiga insekter genom att plantera växter, allt från träd, buskar till blommor och kryddor, som de har störst nytta av. Det innebär växter som har lång blomningstid och som blommar både tidigt respektive sent på säsongen. Och det är inte bara bin som har glädje av detta utan också humlor, fjärilar och andra pollinerande insekter.


Foto: Henrik Montgomery/TT

Kolonilotter

Har en fått ordentlig smak för odling kan förstås en kolonilott stå högt på önskelistan. En önskan att komma närmare naturen, se växterna gro och växa för att sedan kunna skörda sin egen middag. Ett kretslopp som en stadsbo annars kanske inte kommer så nära. 

I Stockholm finns det en mängd koloniområden. Skarpnäck är den stadsdel som kan stoltsera med flest sådana – hela 2 250 kolonilotter. Trots detta är det tyvärr inte ovanligt med långa köer till att få en egen lott. Men misströsta inte, har en tur kan det gå rätt fort. Att ställa sig i kö skadar inte, är det något som brukar gå fort är det som bekant tiden.

Även om väntan på en kolonilott kan kännas lång behöver en faktiskt inte ha mer än en balkong, eller rent av en fönsterbräda, för att kunna njuta av lite hemmaodlat. Gör det enkelt för dig och börja grodda, en riktigt bra sak för både miljö och hälsa. 

Groddade frön innehåller mycket vitaminer och fibrer och det är klimatsmart mat. Torkade frön är effektiva varor som väl hemma bara behöver vatten för att börja spira. 

Så fram med fröerna, oavsett om du vill odla för att äta eller om det är blommor som ska förgylla omgivningen, grönskan är mer än välkommen efter en lång vinter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV