Radar · Nyheter

Polis hårdhänta mot antirasister

Polisen får kritik efter ett ingripande mot antirasister som protesterade mot nazistiska NMR. Bland annat använde polisen elpistol mot aktivisterna.

På sin facebooksida har aktivistnätverket Kämpa Sthlm lagt ut en filmsekvens som visar hur polisen hårdhänt knuffar undan flera aktivister. Aktivisterna samlades på Drottninggatan vid Sergels torg för att markera motstånd mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som delade flygblad och stod med en banderoll på platsen.

Enligt Kämpa Sthlm började polisen omedelbart att bryskt fösa undan dem.

– De tog fram batongerna med en gång, efter någon halv minut. Flera föll ner i gatan.  Jag och en annan person knuffades in i ett par i 80-årsåldern som jag drog med mig i fallet, säger aktivisten Sara som inte vill att vi publicerar hennes efternamn.

Hon planerar nu att polisanmäla polisen, vilket flera aktivister redan gjort.

Filmsekvensen visar också hur en polis sätter en elpistol i ryggen på en av aktivisterna när han är på väg därifrån. Kämpa Sthlm uppger att den också avfyras, men det menar polisens presstalesperson Kjell Lindgren inte är troligt. I övrigt vill han inte kommentera polisinsatsen med hänvisning till att den är föremål för utredning.

Aktivisten Sara säger att lördagen trots allt främst var en positiv upplevelse då hon kände ett starkt stöd från personer runt omkring.

– Efter höstens stora demonstration mot NMR i Göteborg har folk sett att det är okej att göra motstånd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV