Radar

Ofattbara berättelser fångas på film

Moder Mothanna – terrorist. Den bilden kablades felaktigt ut av Sveriges alla medier hösten 2015. Filmen om hans väg tillbaka är en av programpunkterna på ”Film utan gränser” nästa helg, där i övrigt ensamkommandes berättelser står i centrum.

David Wikdahl, regissör av filmen Moderland. Foto: Privat

Film utan gränser

Lördagen den 28 oktober arrangerar Refugees welcome Stockholm Film utan gränser i samarbete med Filminstitutet. I Filmhuset på Gärdet blir det film och samtal under dagen. Här är några av programpunkterna:

• 12.10: 5 kortfilmer av och med unga ensamkommande.

• 14.45: Filmen Moderland om Moder Mothanna och om tiden efter det felaktiga utpekandet som terrorist.

Filmvisningen följs av ett panelsamtal med Moder Mothanna, hans kompis Andreas Nilsson som också medverkar i filmen samt filmskaparna David Wikdahl och Jon Leck.

• 17.15: Klipp ur filmen Medborgare.

David Wikdahl arbetar nu med en dokumentär om gruppen Ung i Sverige. Han följer Fatemeh Khavari och andra i gruppen och deras arbete med att bygga upp en rörelse med målet att stoppa utvisningarna.

• 18.30 Filmen Sonita om om den afghanska rapparen och människorättsaktivisten Sonita Alizadeh. När Sonita var sexton år ville hennes föräldrar gifta bort henne med en man i femtioårsåldern.

Filmen följs av ett panelsamtal med socionomstudenten Matilda Berglund och 17-åriga Shabana.

Matilda Berglund reste under en månad runt i Iran, för att ta reda på hur situationen ser ut för de miljoner papperslösa afghaner som bor där. 17-åriga Shabana berättar om sitt liv i Afghanistan innan hon flydde till Sverige.