Radar – Nyhet

Ny mottagning för sprututbyte öppnar

Trycket på mottagningen där narkomaner kan byta sina sprutor har varit högt. I vår öppnar därför en andra mottagning i Stockholm.

Trycket på mottagningen där narkomaner kan byta sina sprutor har varit högt. I vår öppnar därför en andra mottagning i Stockholm.

2013 öppnade sprututbytesmottagningen på St Görans sjukhus. Då bedömde Folkhälsomyndigheten att det fanns 1800 personer i Stockholm som injicerade narkotika.

– Långt fler än så har kommit till mottagningen. Den är underdimensionerad, säger Jessica Ericsson (L), ordförande i landstingets beredning för folkhälsa.

Dagligen kommer mellan 110 och 150 personer till mottagningen. Stundtals har väntetiderna varit långa och personalen har haft svårt att hinna med.

Inför öppnandet var debatten het där vissa ansåg att ett sprututbytesprogram skulle kunna bidra till att legitimera användning av narkotika. Men sedan kliniken öppnade har diskussionen lagt sig, enligt Jessica Ericsson.

– Det har varit lugnt.  Det här handlar om att fler får hjälp, kan skydda sig mot sjukdomar och ta hand om sin hälsa, säger hon.

Erfarenheterna från verksamhetens första fem år beskriver hon som goda.

– Framför allt hjälper det de allra mest utsatta. Genom mottagningen får många hjälp att ta sig vidare, till socialtjänst, beroendevård och psykiatri, säger Jessica Ericsson.

Senast i april ska den nya mottagningen stå redo att öppna. Landstinget utreder också om en mobil enhet ska kunna bistå med sprututbyte runt om i länet.

Framöver ser Jessica Ericsson behov av ytterligare insatser för narkomaner som injicerar. Just nu utreder regeringen om det ska bli tillåtet att dela ut Naloxon bland personer som missbrukar. Det är ett preparat som kan tas för att stoppa en överdos.

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet. Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år. Skolinspektionen förbereder som bäst den nya lämplighetsprövningen.

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som Stockholms landsting delar ut till människor som använder droger.