Zoom

Nu ska matsvinnet minska

Matsvinn är ett stort klimatproblem där enorma mängder mat slängs helt i onödan. Svinnet är stort både i producentledet och hos konsumenter. Regeringen har beslutat om en handlingsplan och nu ska arbetet sättas igång. Syre granskar vad det kommer att innebära för Stockholm och hela landet.

Rätt temperatur i kylen är en avgörande faktor för matens hållbarhet. Foto: Bertil Ericson/TT

Öka kunskapen

Anna Lilja, miljö- och konsumentansvarig på Konsumentföreningen Stockholm. Foto: Erik Svensson

Samarbete minskar svinn

”Detta skapar ett större engagemang bland både kunder och butiker och blir positivt för alla parter.” Maria Smith hållbarhetschef på Ica om digitala lösningar för ökad kundkontakt kring mat och hållbarhet. Foto: Ica

Kvalitén blir lidande

Svenska matbutiker slänger gammal eller skadad mat för enorma summor. Mat som har skönhetsfläckar eller har passerat bäst-före-datumet sorteras ut, trots att den kan vara fullt ätbar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fördubblad livslängd

Föra vidare dialogen 

Christophe Hanson packar upp varor på Matmissionen i Rågsved 2016. En butik med billigare mat till ekonomiskt utsatta i ett samarbete mellan Stadsmissionen och Axfood. Butiken i Rågsved brann ned, men har sedan öppnat i Hägersten och Veddesta. Foto: Jessica Gow/TT

”Alla klimataspekter och ansträngningar går till spillo om
maten slängs.”

Louise Ungerth, konsult inom konsument- och hållbarhetsfrågor.

”Mindre aktörer gör mest”

Mindre matsvinn hemma:

• Sänk temperaturen i kylen, livsmedel som förvaras i 4°C i stället för 8°C håller nästan dubbelt så länge. Lukta och smaka, lita på dina sinnen.

• Gör matlåda av resterna. Även små portioner är värda att spara, till yngre familjemedlemmar eller som en kombination med andra rätter.

• Planera vad som ska lagas till middag, det gör det lättare att köpa det som verkligen behövs under kommande period och minskar risken för att impulsköpt mat blir över.

• Skippa butikernas lockvaror, i synnerhet kylda varor som har kortare hållbarhet riskerar att bli gamla.

• Använd din konsumentmakt! Ifrågasätt butikernas onödiga svinn och kampanjer.

• Frys in! Mat som börjar bli dålig går utmärkt att frysa in, dela frukt i mindre bitar så blir de perfekta att mixa till smoothie vid ett
senare tillfälle.