Radar – Nyhet

Nedskärningar i psykiatri för unga

Barn- och ungdomspsykiatrin i landstingets regi får minskade resurser nästa år. Anledningen är att de på grund av personalbrist inte har nått upp till den beställda volymen. Men oppositionen är kritisk till neddragningen.

– Det är ett svek mot barnen. Vi vet att barn som mår psykiskt dåligt behöver hjälp snabbt. Nu blir kön i stället längre, säger Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd, i ett pressmeddelande.

Skälet till neddragningen är att BUP, det vill säga den barn- och ungdomspsykiatri som ingår i landstingets egen verksamhet, har haft stora problem att erbjuda den förväntade vården. Detta beror i sin tur på många vakanser på mottagningarna.

– På vissa mottagningar har det varit svårt att rekrytera, säger Jessica Ericsson (L), ordförande i hälso- och psykiatriberedningen. En del av personalen har gått över till första linjens psykiatri för barn och unga, som sker på vårdcentralerna. Där behandlas inte allvarligare psykiska problem, utan det rör sig framför allt om vanliga problem som oro, sömnsvårigheter och ångest.

Innebär personalbristen att färre får göra mer jobb? 

– Ingen sitter ju och rullar tummarna. Men vi tittar på om till exempel mer administrativt stöd kan ge personalen mer tid till patienterna.

Oppositionen menar dock att de ökade köerna kommer göra det ännu svårare att behålla personal.

– Saknas det personal som kan behandla barnen behövs en satsning – inte en neddragning. Alliansen har uppenbara problem med att behålla personalen inom hela vården, säger Susanne Nordling.

Samtidigt utökar landstinget avtalet med den psykiatriska barn- och ungdomsmottagningen Prima i Handen, berättar Jessica Ericsson.

– De kommer att kunna erbjuda vård i större omfattning, för psykiatrin behövs ju så att barnen får hjälp.

Hur är situationen för barn- och ungdomspsykiatrin generellt i Stockholm tycker du? 

– Det ser bra ut jämfört med resten av landet. 89 procent får träffa behandlare inom tre månader och man kan få tid samma dag om det är akut. Det är tre mottagningar som ligger sämre till, bland annat Brommaplan, och dem kommer jag att besöka för att höra vad som funkar och inte funkar.

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset (KS), har lämnat in sin avskedsansökan. Han rekryterades till posten 2014 för att leda den stora…

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två…

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och…

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter Tidigt på tisdagsmorgonen på Södermalm i Stockholm var Marcus Pettersson på väg för att lämna sin hund hos dagmatten när…

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom Kontor, bostäder, handel och kultur. Det ingår i planerna för Slakthusområdet. Fastighetsjätten Atrium Ljungberg har siktet inställt på en omdaning…

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som…