Radar · Nyhet

Miljözoner och bostäder i nästa års budget

Miljözoner ska införas i Stockholm. Detta enligt förslaget till budget för Stockholms stad som den rödgrönrosa majoriteteten presenterade på onsdagen.

För att förbättra luften har Transportstyrelsen tidigare föreslagit att endast el- och laddhybrider får vara tillåtna i Gamla stan. I hela innerstan ska dieselbilar och äldre bensinbilar stängas ute.

I förslaget till budget för Stockholm finns nu pengar avsatta för att arbeta med miljözoner.

I budgeten finns också ett nytt mål för bostadsbyggande.Inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna 40 000 bostäder till 2020. Det bedömmer man nu att man kommer att uppfylla och föreslår nu 80 000 nya bostäder som mål inför 2025.

– Vi kan inte ha en situation där unga människor tvingas bo kvar hemma hos sina föräldrar, där företag får allt svårare att rekrytera eftersom det är svårt att hitta lägenheter, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i ett pressmeddelande.

I budgetförslaget finns även satsningar på växtbeklädda väggar som ska bidra till att dämpa buller och gynna fåglar och insekter.

Majoriteten förstärer också förskolan och skolan med en miljard kronor och skjuter till 61 miljoner kronor till socialtjänsten.