Radar – Nyhet

Metoo bytte Trumpskräck mot hopp och kamplust

Women’s march blev svaret på den chock och rädsla många kände när president Trump installerades. I helgen är det dags för en ny manifestation i Stockholm – med hoppfulla deltagare efter en höst då #metoo ruskat om världen.

Den 21 januari 2017, dagen efter att Donald Trump installerats fylldes Stockholms gator med oro, vrede och beslutsamhet. Liksom i Washington och städer runt om i världen manifesterade tusentals människor till försvar för jämställdhet och mänskliga rättigheter.

En del av de farhågor kvinnorörelsen hade då Trump installerats har besannats. Ett av den nya presidentens första beslut var att införa den så kallade munkavleregeln som stoppar amerikanskt bistånd till organisationer som stödjer abort. Men #metoo-kampanjen har förändrat stämningsläget.

– Jag kan inte minnas att jag någonsin känt mig så hoppfull som nu. Det är en revolution som bubblar. Nu måste vi se till att bubblorna inte dör ut, säger Armina Etminan från Make equal som är en av talarna på söndagens manifestation på Norrmalms torg.

När Women’s march nu arrangeras på nytt är det i samarbete med #metoosweden. Arrmina Etminan lyfter fram det breda genomslag #metoo-rörelsen har fått.

– Det är diskussioner över allt. Bland partners, i fikarummen och på tunnelbanan. Nu gäller det att vi tar vara på det och ser till att det skrivs in i historieböckerna att ”det var då det hände”.

Styrkan ligger i att rösterna som vittnat om övergrepp varit så många och kommit från så olika håll att det blivit omöjligt att avfärda som enskilda fall, menar hon.

– Även personer i privilegierade positioner som aldrig känt på det här själva ser att ”oj, är det så här allvarligt?”. Förut har många tänkt att det handlat om något rötägg på arbetsplatsen eller en ond våldtäktsman i buskarna.

Även Röda korsets ordförande Kristina Ljungros, som också hör till talarna på söndag, ser positivt på utvecklingen. Hon oroas över en allt mer polariserad värld, men gläds åt goda krafter som mobiliserar.

– Vi har sett en rad intiativ under året för att stötta kvinnors rättigheter. Mycket har blivit värre med Trump, det ska man inte sticka under stol med, men vi ser också många motkrafter, säger hon.

Kristina Ljungros ser en rad områden där hon vill slåss för jämställdhet framöver, både globalt och nationellt. Migration är ett sådant område.

– Kvinnor är betydligt mer utsatta, inte minst de unga.

Armina Etminan och Make equal fortsätter sitt arbete med att stötta arbetsplatser med deras jämlikhetsarbete. Sedan #metoo drog igång har det varit mycket att göra. Reaktionerna hos företag och organisationer har dämpat hennes farhågor om att intresset för frågorna snart ska blåsa över och vi får en återgång till gamla invanda mönster.

– Jag märker att man tar det på allvar nu. Det är inte bara duttande, att man tar en inspirationsföreläsning och sedan är man klara. Man vill ha förändring på riktigt, långsiktigt.

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset (KS), har lämnat in sin avskedsansökan. Han rekryterades till posten 2014 för att leda den stora…

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två…

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och…

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter Tidigt på tisdagsmorgonen på Södermalm i Stockholm var Marcus Pettersson på väg för att lämna sin hund hos dagmatten när…

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom Kontor, bostäder, handel och kultur. Det ingår i planerna för Slakthusområdet. Fastighetsjätten Atrium Ljungberg har siktet inställt på en omdaning…

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som…