Energi

Matsvinn släcker törsten

Qvänum Mat & Malt | Bröggd säljs på Hemköp City, Mariahallen, Torsplan, Skanstull och Hornstull.

Som ett led i att minska matsvinnet har Hemköp börjat sälja ett ekologiskt öl bryggt på brödsvinn. Stockholm och Lidköping är först ut med att få testa denna nya brygd men ambitionen är att fler
städer ska få chans senare under året.

Matsvinnsexperten Tristram Stuart är specialist på miljöfrågor och matavfall och 2015 grundande han Toast, ett öl bryggt på överblivet bröd som annars skulle ha blivit svinn. Förutom att minska svinnet och ta vara på resurserna arbetar de för att öka medvetenheten om matavfall.

Konceptet har nu tagits vidare från Storbritannien till Sverige. Här bryggs ölet av Qvänum bryggeri och har fått namnet Bröggd. Det bryggs på bröd som blir över vid produktionen på Dafgårds i Källby.

– Vi välkomnar initiativ som kan förnya vårt sortiment samtidigt som vi tar tillvara råvaror som annars skulle ha kasserats. Öl bryggt på bröd är ett första steg och vi hoppas att fler leverantörer hakar på inom olika områden. Tillsammans minskar vi matsvinnet inom dagligvarubranschen, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp.

Ölet började säljas slutet av januari i fem stycken utvalda Hemköp-butiker och har på kort tid lyckats hitta sin målgrupp. Hemköp är förstås glada över det mottagande ölet har fått vid starten.

– Med tanke på att det är en helt ny produkt så ser vi det som positivt att många vill prova det här nyskapande ölet som tar tillvara matsvinn, säger Elin Jarl, pressansvarig på Hemköp.

Qvänum bryggeri brygger Bröggd
Qvänum bryggeri brygger Bröggd.Qvänum Mat & Malt

Ekologiskt och veganskt öl

Vid framtagningen av ölet har det varit en viktig faktor att ölet ska vara ekologiskt. Därför sorteras brödet hos Dafgård för att säkerställa att det endast är ekologiskt brödsvinn som skickas vidare till Qvänum. Vid tillverkningen av ölet används inte något klarningsmedel så här riskerar du inte att dricka upp något fiskskinn eller äggvita. Brödsvinnet som används är även ägg- och mjölkfritt så till mångas lycka är ölet således helt veganskt.

En krona per såld flaska går till Feedback, en välgörenhetsorganisation som bekämpar globalt matsvinn. På detta vis stärks möjligheterna att hitta fler vägar för att ta tillvara på våra resurser när organisationer bidrar till arbetet för en mer hälsosam livsmedelskedja.

Matsvinnet behöver minskas och det finns många sätt att göra det på. Skänka pengar och ta in varor som hjälper till att minska svinnet är goda initiativ precis som att samarbeta med olika organisationer för att ge vidare mat istället för att låta den gå till spillo. 2017 skänkte Hemköp cirka 50 ton matsvinn till behövande, mat som annars skulle ha kasserats. Fler butiker gör liknande satsningar vilket Syre Stockholm har berättat om tidigare. Innovativa, digitala lösningar underlättar men till detta är det spännande att se nya produkter komma utifrån idéer för att ta vara på våra resurser. Vad kommer efter brödsvinnsöl? Själv gör jag müsli av havreresterna efter min egengjorda havredrycksproduktion.

Feedback

Feedback är en miljöorganisation som arbetar för att få bort matsvinnet på alla nivåer i livsmedelssystemet. De arbetar globalt och samarbetar med regeringar, internationella institutioner, företag, icke-statliga organisationer, gräsrotsorganisationer och allmänheten för att förändra samhällets inställning till att slösa mat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV