Energi

Leva ett klimatneutralt liv

Klimatförändringarna är ett av de största hoten som vi står inför. Det är också en fråga som oroar väldigt många men det går att bromsa utvecklingen. Men hur ska detta enklast ske? En svår fråga och något som Hammarbybon Cecilia Lindén funderat mycket på.

För snart ett år sedan fick Cecilia sitt andra barn och njöt under föräldraledigheten av härliga barnvagnspromenader. Det har blivit oräkneliga kilometer i Nackareservatet och det var där, i naturens lugn och med barnets snusningar i vagnen, som tankarna kom över henne. Vad ska vi göra för att lösa klimatfrågan? Hur ska vi göra för att kunna lämna över en bättre planet till nästa generation?

Smältande glaciär

Cecilias sambo Kalle Nilvér funderade också mycket på detta, hans ögonöppnare för klimatfrågan kom när han åkte skidor i Chamonix. Där berättade en guide att de fick lägga till två trappsteg på trappan upp till tågstationen varje år för att glaciären smälte.

Då kom insikten om att deras barn förmodligen aldrig skulle kunna åka skidor där. Med den insikten kom även viljan att försöka göra något åt det.

Hemma hos Cecilia och Kalle gick diskussionerna varma och idén till en digital tjänst började att ta form.

Cecilia är med i det öppna klimatnätverket Climate crisp, där fick hon kontakt med Henrik Kniberg som nappade på idén och tillsammans skapade de GoClimateNeutral.org.

Tanken är att personer på ett enkelt sätt ska kunna klimatkompensera för sin livsstil via tjänsten och på så vis hjälpa till att bromsa klimatförändringarna och bidra till en bättre framtid.

– GoClimateNeutral.org har fötts ur en stor frustration över att omställningen går alldeles för långsamt. Den främsta ambitionen med tjänsten är att hejda klimatförändringarna och ge våra barn och deras generation en bättre framtid, säger Cecilia Lindén.

Genom att ange information om några avgörande fakta som kost och resande får du ett månadspris på vilken kompensation som kan göras.

En månatlig insättning baserad på valen investeras sedan av tjänsten i FN-certifierade klimatprojekt. Förutom investeringarna ger tjänsten också olika tips på hur du kan minska ditt klimatavtryck.

Att förändra

Minskning är en viktig del, för att nå en konkret förändring behöver vi ändra på hur vi lever, det räcker inte med att investera i klimatprojekt samtidigt som vi fortsätter att leva som tidigare. Ansvaret bör inte kunna köpas bort.

I synnerhet inte som det är de med högst inkomst som är de största klimatbovarna. Finns det inte en risk att detta blir ett sätt för de ekonomiskt välbärgade att stilla sitt samvete?

– Klimatkrisen är akut. Vi måste göra allt – både klimatkompensera och ändra vanor för att ha en chans att bromsa förändringarna i tid.

Vi tror att betala för att leva klimatneutralt är ett enkelt första steg för många att ta tag i sitt klimatengagemang. Sedan tyder forskning om beteendeförändring på att när man väl tagit ett första steg så är det mycket enklare att ta ett nästa svårare steg – som att faktiskt ändra sin livsstil, som exempelvis att sluta flyga, säger Cecilia Lindén.

Klimatneutral?

Frågan om en kan anse sig vara klimatneutral eller inte råder det olika åsikter om, men grundarna bakom tjänsten tycker det.

För att försäkra sig om att deras användare är neutrala har de utformat tjänsten så att de kompenserar för mer än dubbelt så mycket som deras levnadssätt beräknas orsaka. På så sätt finns det en buffert som ger marginal och de anser därmed att användarna kan kalla sig klimatneutrala.

Cecilia är fortfarande föräldraledig men arbetar vidare med tjänsten på deltid. Att vara föräldraledig och njuta av naturen kan ha sina utmaningar när en samtidigt ska arbeta.

Med matlåda och dator på en stubbe fortsätter hennes ambition att bidra till att göra folk mer klimatsmarta.

– Ja, det har varit det bästa kontoret men dåligt med wifi, säger Cecilia Lindén.

 

Förutom GoClimateNeutral.org finns det olika verktyg för att klimatkompensera för sitt leverne. Foto: Hasse Holmberg/TT

Att klimatkompensera