Radar – Nyheter

KI-forskaren fick medborgarskap

Ahmadreza Djalali, forskaren på Karolinska institutet som dömts till döden i Iran, har beviljats svenskt medborgarskap.

– Jag hoppas att det här hjälper till att fria min make så han kommer tillbaka till vår familj, säger hans fru Vida Mehrannia till Expressen.

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) som talat i telefon med Ahmadreza Djalali under ett besök i Iran uppger att denne är deprimerad.

Utrikesminister Margot Wallström (S) hoppas nu att företrädare för den svenska regeringen ska kunna träffa Djalali.

– Jag har vid ett par tillfällen pratat med utrikesministern i Iran och vädjat för hans sak och vi har tagit upp det här i EU-kretsen. Vi driver på för att det här straffet inte ska verkställas, säger hon till TT.

Ahmadreza Djalali greps under en föreläsningstresa i Iran och anklagades för spioneri. Enligt iranska mýndigheter har han erkänt kontakter med den israeliska underrättelsetjänsten, medan människorättsorganisationer menar att han har torterats till ett erkännande.

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet. Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år. Skolinspektionen förbereder som bäst den nya lämplighetsprövningen.

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som Stockholms landsting delar ut till människor som använder droger.