string(9) "stockholm" Hatbrott på scenen i Skärholmen - Syre Stockholm
Radar – Nyheter

Hatbrott på scenen i Skärholmen

Vad händer i ett litet samhälle när ett fruktansvärt brott begås? På Kulturhuset Stadsteaterns scen i Skärholmen undersöks denna fråga i The Laramie Project. Trots sina 20 år på nacken är pjäsen brinnande aktuell.

Det var 1998 som Matthew Shepard, en ung, homosexuell man, kidnappades, misshandlades och lämnades att dö i den lilla staden Laramie. Det var ett av de första morden som rubricerades som ett hatbrott och händelsen fick stor uppmärksamhet världen över.

Strax efteråt reste en teatergrupp till Laramie och genomförde över 200 intervjuer med invånarna om det som hänt. Dessa intervjuer låg sedan till grund för en pjäs, och det är den som får svensk premiär den 9 mars på Kulturhuset Stadsteaterns scen i Skärholmen. Skådespelaren Mattias Brunn menar att pjäsen har fått en förnyad aktualitet.

– Man kan tänka sig att det är långt bort, både i tiden och geografiskt, men det som känns aktuellt är hur världsläget ser ut. Det känns nästan mer aktuellt än för några år sedan, så som pendeln har svängt både här i Sverige och i USA.

Regissören Carolina Frände har en liknande upplevelse.

– Jag läste pjäsen för kanske tio år sedan och tyckte redan då att det var en bra text, men att samhällsutvecklingen lite hade sprungit ifrån den. Men så fick jag syn på den i bokhyllan igen strax efter presidentvalet i USA. Pjäsen var densamma och ändå en helt annan, i en samtid som den hunnit ikapp, säger hon i ett pressmeddelande.

Mattias Brunn menar att det är ett ”djupt humanistiskt och mänskligt projekt”.

– Vad behöver vi säga till varandra för att ta oss vidare? Pjäsen handlar mycket om vad som händer i ett samhälle efter en sådan här händelse; hur diskuterar vi samhället, hur organiserar vi oss.


Andra artiklar från Syre Stockholm

Radar – Nyheter

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter

Älg skjuten på Södermalm

Zoom

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Radar – Nyheter

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter

Han har hjälpt tre från döden