Energi · Syre tipsar

Hållbara marknader skapar julstämning

Första advent står för dörren och julstämningen kommer från alla möjliga håll. Ibland med vit snö och doften av varm glögg och lussebullar. Och för många det obligatoriska inslaget av besök på en julmarknad.

Julmarknader kan vara ett mysigt sätt att komma i julstämning, njuta av goda julsmaker och passa på att köpa klappar.

Förhoppningsvis satsar du på att göra detta på ett så hållbart sätt som möjligt. Det finns flera organisatörer som arbetar för att ta julstämningen vidare ett snäpp, att låta klimat, djur och människor med svåra förutsättningar få möjlighet att uppleva en mer stämningsfull jul.

Några som erbjuder detta, tillsammans med möjligheten att dessutom lära sig mer om klimatfrågor och mänskliga rättigheter, är Svalorna som arrangerar Schysst Jul.

Där erbjuds en hållbar och rättvis marknad som alternativ till den traditionella julhandeln. Här kan du handla med lite godare samvete, utbudet är ekologiskt och rättvisemärkt och en del av intäkterna går till behövande målgrupper.

Utställarna är en blandning av företag och organisationer som har en värdebaserad drivkraft. Företag som Amnesty, Better globe, Kids future, Naturskyddsföreningen och Röda korset erbjuder hållbara gåvor, giftfritt och närproducerat.

Förutom julklappsmöjligheterna kan du även passa på att ge dig själv en present genom att ta dig tid att lyssna på några av alla de seminarier som erbjuds.

Ett varierat scenprogram med allt från hur trädplantering kan rädda liv och ett entreprenörsperspektiv på hållbarhet till hur barn och unga deltar i arbetet mot barnsexhandel i Nicaragua.

Eko och retro

Är du sugen på second hand och retro så finns det fin chans att julfynda på Nobelbergets Julmarknad. Där är fokus återbruk och hållbarhet, vintage och designprylar får sällskap av livemusik och food trucks. Täby går också i detta spår och arrangerar en marknad inriktad på eko, reko och retro.

Förra årets julmarknad blev en succé med över 8 000 besökare och i år satsas det på att ge ytterligare plats för design.

Både Täby och Nobelberget nämner design i sitt utbud. Detta är förstås något som Beckmans Designhögskola har fokus på. Skolan låter frågor som humanism, mångfald, jämlikhet och hållbarhet genomsyra ämnesutvecklingen. De öppnar nu dörrarna för en julmarknad där de erbjuder möjligheten att hitta en personlig och unik julklapp. Här blandas form och mode, roliga och kreativa hantverk som är designade av studenterna.

Vill du ha ännu mer design kan du med fördel bege dig till Södermalm på luciadagen. Där kommer hantverk som keramik, grafik, posters och skulpturer att finnas till buds. Skapare av verken är bland andra tidigare Konstfackelever.

Feministisk design

I efterdyningarna av de oerhört starka vittnesmål som kommit fram i samband med #metoo kan en feministiskt inriktad marknad kännas extra aktuell och lockande.

På Feministisk marknad finns konst och design skapade av kvinnliga formgivare till försäljning. Det kommer även att erbjudas veganskt fika.

Låt oss ge varandra en härlig julstämning där vi bidrar till att sprida värme genom hållbara och inkluderande gåvor och handlingar.  Att köpa hållbart är ett sätt men du måste inte heller köpa saker, du kan ge gåvor som medlemskap i organisationer som arbetar med hållbara frågor, utsläppsrätter eller fadderskap.

Men glöm inte att något som är helt gratis och som betyder mycket är något så enkelt som ett vänligt och jämlikt bemötande. Det kan vara den bästa presenten för någon. Eller en kram.

Julmarknader

Schysst jul:2–3 december klockan 10 – 16 båda dagarna, ABF-huset, Sveavägen 41

Julmarknad i Täby Park: 2 och 9 december klockan 11 – 17, Täby Park, Galoppvägen 1–3

Nobelbergets julmarknad: 8 december klockan 16–24, Nobelberget, Sickla Industriväg 6

Beckmans julmarknad: 9–10 december klockan 10–17 båda dagarna, Beckmans Designhögskola, Brahegatan 10​

Feministisk marknad: 10 december klockan 11–16, Debaser, Hornstulls strand 4

Söders festligaste julmarknad:13 december klockan 15–21, Hökens gata 11.