Energi

Hållbar och färgglad matupplevelse med barnen

En restaurang där barnen är den primära målgruppen och arbetet med meny och verksamhet kretsar kring hållbarhet, det låter nästan som en dröm för den miljömedvetne föräldern.

Tekniska museet har nyligen visat framfötterna gällande miljöfrågor genom att stå värd för vandringsutställningen Out to Sea, en utställning om problemet med plast och marin nedskräpning. Nu har de tagit hållbarhetsarbetet på allvar vid skapandet av en ny restaurang som ska uppmuntra till hållbara val.

Med namnet Tekniska by Pontus har de slagit upp portarna till en plats där hållbarhet, mat och teknik möts. Som namnet avslöjar ligger ett samarbete med den välkände krögaren Pontus Frithiof bakom. Tillsammans med restaurangföretaget Nordrest, som arbetar med en tydlig miljöpolicy, har de utvecklat en restaurang och meny där det gröna är i fokus.

Eftersom den mat vi äter står för en stor del av vår klimatpåverkan har museet tillsammans med sina partners lagt stor vikt vid vad som serveras. Resultatet är ett utbud baserat på vegetabilier. Varje dag serveras en vegetarisk buffé, på helgen förvandlas den till en vegetarisk tacobuffé där allt utom ost och gräddfil är veganskt. Utöver vegetarisk mat serveras kött- och fiskrätter men ur ett så hållbart perspektiv som möjligt, rött kött är bannlyst. Ambitionen är att göra god mat med så små avtryck som möjligt. Denna tanke följer med till de vegetariska rätterna där även de ingrediensernas klimatpåverkan varierar stort. Till exempel har ärter fått göra avokadon sällskap i guacamolen för att göra den mer klimatsmart.

Tanken är att gästerna ska få större förståelse för hela kretsloppet vid ett besök i restaurangen. Det går att följa hur vatten- och energiåtgång ser ut via digitala skärmar. Här har tekniken fått sin rättmätiga plats där den bidrar till att förmedla skeendet och jämförelser med vilken förbrukning olika handlingar orsakar.

Avfallet blir till mull

Efter avslutad måltid återvinns resterna, om du har några. Målet är att det inte ska slängas mat utan att den ska ätas upp. För att uppmuntra till detta finns en grön knapp som besökaren får trycka på om tallriken är tom. Genialiskt, alla som umgåtts med barn i närheten av knappar vet hur lockande det är att få trycka. Tacken blir en glad figur intill siffror som berättar hur mycket som har slängts under dagen. Den mat som hamnar i återvinningen tas omhand av en maskin som gör matavfallet till mull. Efter 48 timmar har ett kilo avfall förvandlats till en påse mull som du kan få med dig hem till din egen odling.

Det kommer att arrangeras kurser där unga kan få lära sig mer om hållbarhetsfrågor och klimatsmart mat. Något inte bara unga behöver, även vuxna kan behöva en knuff i rätt riktning. En så pass snygg och tilltalande restaurang som denna kan förhoppningsvis bidra till att väcka nyfikenhet för dessa frågor. För det är vad som saknas här. Det fina kopplingen mellan digital teknik och vegetabilisk mat borde tydliggöras. Varför finns inte skärmar som berättar om den stora skillnaden mellan en vegetabilisk och animalisk kost? Digitala diagram som på ett roligt sätt illustrerar skillnader i matens påverkan, en figur som berättar på ett uppmuntrande sätt. Fortfarande är det många som har låg kunskap om de stora skillnader det är på animalisk och vegetabilisk mats klimatpåverkan.

Tekniska museet tar hållbarhetsarbetet på allvar med sin nya restaurang. Den som vill fördjupa sig i frågan kan samtidigt passa på att besöka utställningen Spelet om energin. Anna Velander Gisslén

Spelet om energin

Den som är intresserad av att fördjupa sig mer om ett hållbart leverne kan med fördel passa på att besöka utställningen Spelet om energin. Här kan du svara på frågor för att hitta alternativ till mer klimatsmarta vardagsval. Det finns olika stationer där det går att skapa egen energi med hjälp av vatten-, vind- och vågkraft. Ren muskelstyrka för att cykla till sig kraft är ett populärt stopp för många medan insikter om vilka konsekvenser våra val har fås på många olika sätt.

Öppettider