Energi

Hallå där! …

… Håkan Blomqvist, historiker som forskar om bland annat den svenska arbetarrörelsen, och har gett ut boken Potatisrevolutionen, som han föreläser om på onsdag.

Berätta lite om potatisupproret?  

– Det var vad vi kan kalla ett hungeruppror då hundratusentals människor runt om i Sverige deltog i demonstrationer, tvångsköp och ibland plundringar för att lindra nöden under första världskrigets tredje krigsvår. Ofta var det kvinnor som tog initiativet och inventerade brödbutiker och potatisförråd. Ibland gick det fredligt till, stundtals, som i Göteborg, Norrköping, Stockholm och på Seskarö, ingrep polis och militär med svåra konfrontationer som följd. Även värnpliktiga soldater genomförde hungerdemonstrationer och anslöt sig uniformerade och i sluten trupp till hungerdemonstranterna. Då fruktade myndigheterna revolution, en sådan pågick ju i Ryssland alldeles vid Sveriges gränser.

Skulle något liknande kunna hända i dag?  

– Det är förstås svårt att tänka sig hungeruppror, däremot finns det förstås andra orsaker till att människor går kvinna och man ur huse för att sätta kraft bakom sitt missnöje och sina krav. Exempel i det lilla är kampen om BB i Sollefteå eller varför inte de unga afghanernas protester mot utvisningar. Det brukar vara när de politiska krafterna minst anar det som protester kan bryta ut och sprida sig som löpeldar om de svarar mot många människors vilja som länge nonchalerats. Typexemplet är i dag #metoo-rörelsen där så många tusentals kvinnor bär på liknande erfarenheter och vrede mot övergrepp som så länge skylts över. Sociala media bidrar ju till att sekundsnabbt nå ut till breda folkgrupper.

Vad önskar du dig av det nya året? 

– Oj, ja politiskt hoppas jag på att vi kan slå tillbaka och vända utvecklingen bort från Trumpifiering och Putinisering av det politiska livet med den nationalistiska högerextremismens frammarscher. Liksom så många människor för hundra år sedan hoppas jag på demokratisering, välfärdsutveckling och ett jämlikare samhälle som låter unga människor på flykt stanna och vara med och bygga samhället.

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet. Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år. Skolinspektionen förbereder som bäst den nya lämplighetsprövningen.

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som Stockholms landsting delar ut till människor som använder droger.