Energi

Hallå där! …

… Monica Åslund Forsén som är ansvarig för den pedagogiska verksamheten på Scenkonstmuseet, där man kan få prova på att bygga egna instrument under jullovet.

Vad är burkfågel, skogsdjävul och panflöjt för något?  

– Det är enkla instrument som vi bygger av återvunnet material eller material som är enkla att skaffa fram, typ en crème fraîche-burk eller ett rör av något slag. Tejp och gummisnoddar är också användbara. Burkfågeln är gjord av gamla filmburkar – sådana har vi samlat massor av i museets ateljé. Skogsdjävulen är lite mer svårfångad – fiskelina behövs. Panflöjten spelar man i som i en flaska och här behöver du såga mycket. Olika långa rör blir olika toner.

Vad finns det mer för konstiga instrument? 

– Den som vill kan även bygga toa-marackas eller skramla, gjorda av toalettpappersrullar och kapsyler. Vi har även bunkrat upp för den som vill bygga kazoo och klarinettuta av äkta plaströr och prasselplast. Humlan är en annan favorit, den byggs av glasspinnar och kork.

Hur bygger man ett eget instrument?

– På jullovet bygger vi väldigt enkelt i ateljén med hammare, såg, mejslar, tejp och snören. Det finns alltid en pedagog som visar och dessutom finns väldigt bra mallar att bygga efter.

Hur länge har det funnits instrument?

– Sedan urminnes tider. Vi människor har alltid experimenterat med ljud och uppfunnit olika instrument. Det gör vi fortfarande.  Ett av de äldsta fynden är en 30 000 år gammal flöjt. Scenkonstmuseets har en av världens största instrumentsamlingar med instrument från 1600-talet och framåt.

Vilka instrument passar bäst till julen och julmusiken?

– Skramlan påminner om bjällror så det är en stark kandidat. Men i kazoon kan du å andra sidan sjunga vilka låtar som helst och klarinettutan kan nog funka utmärkt på julgransplundringen.