Energi

Hallå där! …

… Monica Åslund Forsén som är ansvarig för den pedagogiska verksamheten på Scenkonstmuseet, där man kan få prova på att bygga egna instrument under jullovet.

Vad är burkfågel, skogsdjävul och panflöjt för något?  

– Det är enkla instrument som vi bygger av återvunnet material eller material som är enkla att skaffa fram, typ en crème fraîche-burk eller ett rör av något slag. Tejp och gummisnoddar är också användbara. Burkfågeln är gjord av gamla filmburkar – sådana har vi samlat massor av i museets ateljé. Skogsdjävulen är lite mer svårfångad – fiskelina behövs. Panflöjten spelar man i som i en flaska och här behöver du såga mycket. Olika långa rör blir olika toner.

Vad finns det mer för konstiga instrument? 

– Den som vill kan även bygga toa-marackas eller skramla, gjorda av toalettpappersrullar och kapsyler. Vi har även bunkrat upp för den som vill bygga kazoo och klarinettuta av äkta plaströr och prasselplast. Humlan är en annan favorit, den byggs av glasspinnar och kork.

Hur bygger man ett eget instrument?

– På jullovet bygger vi väldigt enkelt i ateljén med hammare, såg, mejslar, tejp och snören. Det finns alltid en pedagog som visar och dessutom finns väldigt bra mallar att bygga efter.

Hur länge har det funnits instrument?

– Sedan urminnes tider. Vi människor har alltid experimenterat med ljud och uppfunnit olika instrument. Det gör vi fortfarande.  Ett av de äldsta fynden är en 30 000 år gammal flöjt. Scenkonstmuseets har en av världens största instrumentsamlingar med instrument från 1600-talet och framåt.

Vilka instrument passar bäst till julen och julmusiken?

– Skramlan påminner om bjällror så det är en stark kandidat. Men i kazoon kan du å andra sidan sjunga vilka låtar som helst och klarinettutan kan nog funka utmärkt på julgransplundringen.

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet. Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år. Skolinspektionen förbereder som bäst den nya lämplighetsprövningen.

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som Stockholms landsting delar ut till människor som använder droger.