Energi

Hallå där! …

… Åsa Hagelstedt som är generalsekreterare för Djurskyddet Sverige och som på fredag anordnar en djurskyddskonferens. 

Är vi verkligen bäst i klassen?

– Nej, inte allra bäst. World animal protection har gjort en sammanställning av djurskydd över världen och Sverige tillhör länderna som får högst betyg, men det är några länder som slår oss. Detta beroende på att dessa länder uppdaterat sina djurskyddslagar senare än den svenska så att exempelvis förbud mot vilda djur på cirkus ingår. 

I vilka djurskyddsfrågor blir vi omsprungna av andra?

– Minkfrågan är en sådan. Både Norge och Polen arbetar för förbud mot uppfödning av mink för päls. Även obligatorisk id-märkning av katter diskuteras och införs i andra länder. Och när det gäller gris kan vi se hur danskarna diskuterar att höja avvänjningsåldern för smågrisar samtidigt som Sverige har sänkt den. 

Vad innebär den nya djurskyddslagen?

– Förhoppningsvis blir det en förbättring, men det är inte jättestor skillnad mot den nuvarande lagen och regeringen fegar på flera viktiga punkter såsom obligatorisk id-märkning av katter, förbud mot uppbundna djur och grytjakt – i alla dessa fall vill man utreda ännu mer. Men förbud mot elefanter och sjölejon finns med i förslaget liksom ett uttalat förbud mot att överge djur. Man förtydligar också att hemlösa katter ska omfattas av djurskyddslagen, vilket är bra.

Hur jobbar myndigheter och politiker för att förbättra det svenska djurskyddet?

– Tyvärr ser vi inte så mycket arbete för förbättringar. Fokus verkar just nu vara att öka produktionen och politikerna pratar numera om att ”inte sänka djurskyddet”. Men väldigt få pratar om att förbättra det.

Vad kan jag som privatperson tänka på?

– Som privatperson kan du agera som konsument. Både med vad du väljer att köpa och inte, men du kan också kontakta företag och ställa frågor, till exempel om äggen i lunchsalladen kommer från frigående hönor eller om skinkan på pizzan är svensk. Du kan också introducera arbetskamrater eller din pappa till goda vegetariska alternativ. Är du kattägare bör du självklart id-märka din katt och kastrera den om den får gå ute. Ta reda på både vad partierna och enskilda kandidater tycker i djurskyddsfrågor innan du bestämmer vilka som får din röst i höstens riksdagsval!

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet. Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år. Skolinspektionen förbereder som bäst den nya lämplighetsprövningen.

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som Stockholms landsting delar ut till människor som använder droger.