Energi

Hallå där! …

… Liam Sallmander som är projektledare för Tillsammans för Sverige, som jobbar med unga och hur religion kan vara en väg till integration, och arrangerar en talkshow om detta på tisdag.

Vad är Tillsammans för Sverige?  

– Tillsammans för Sverige är en verksamhet med inriktning på inter-kulturell/religiös vägledning och utbildning för unga. Vi jobbar mycket med möten över olika sociala gränser och syftet med vår verksamhet är att motverka främlingsfientlighet, rasism och extremism. I Sverige har vi generellt en väldigt mörk syn på religion, trots att en betydande del av vår befolkning är troende av något slag. Vi utgår från våra mänskliga rättigheter och vill visa hur religion kan vara en väg till integration och en växtkraft för unga i arbetet för fred och förståelse.

Talkshow? Vad händer?

– Ni kommer få höra på oss när vi kör storytelling, ett berättarsätt som vi jobbar med. På tisdag kommer ni få lyssna på tre personer med helt olika kulturella och religiösa bakgrunder. Ni kommer få följa med på våran livsresa, alltifrån det som är underbart med vår kultur och tro, till där det skavt och varit tuffare. Jag vill inte avslöja för mycket om innehållet i våra berättelser, men jag kan lova er tre väldigt spännande och fina livshistorier! Kom, kom, kom!

Många menar att religion splittrar människor?

– Religion behöver absolut inte splittra människor, vilket vi är ett levande bevis på. Vi kan ofta se mer likheter än olikheter när en pratar om värderingar och synen på den andra. Sedan berikas vi också av varandras olikheter.

– Vi behöver inte tycka och tänka likadant för att kunna vara vänner och ha kul ihop. Sedan finns det självklart också regler som kan tyckas splittra oss, som olika matregler. Men sådant kommer en också lätt runt om en vill. Det är bara att käka vegetariskt när vi är med varandra! Allt handlar om inställning!

Hur motverkar man bäst rasism och främlingsfientlighet

– Det är svårt att ge någon färdig manual, det är en komplex fråga. Kunskap är självklart en viktig faktor. Men jag tror verkligen på möten över olika sociala gränser. Kraften av att faktiskt möta människor minskar fördomar. Det är lätt att prata om ”de där andra” men när en börjar träffa människor och får sin egna uppfattning märker vi snabbt att alla som tillhör en viss religion inte är likadana, utan på tusen olika sätt!

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet. Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år. Skolinspektionen förbereder som bäst den nya lämplighetsprövningen.

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som Stockholms landsting delar ut till människor som använder droger.