Energi

Hallå där! …

… Amanda Wickberg som sitter i 8 mars- kommittén som arrangerar ”årets viktigaste demonstrationståg” under parollen Aldrig mera tyst!

Varför är årets paroll ”Aldrig mera tyst!”?  

– Vi har genom #metoo-rörelsen brutit den tystnad som funnits kring det förtryck som kvinnor på olika sätt upplever i sin vardag världen över. För att fortsätta framåt måste vi kräva trygga villkor på arbetsplatserna så att kvinnor som har utsatts för trakasserier ska våga och orka vittna om sina erfarenheter. Endast så kan vi riva ned könsmaktsstrukturerna även på arbetsmarknaden. Vi vill även lyfta blicken internationellt där vi har sett en flyktingvåg som får fruktansvärda konsekvenser för kvinnor och barn på flykt. Kvinnors kroppar ska aldrig vara en handelsvara och vi tror att en del i att förbättra dessa kvinnors situation finns i att motverka prostitution och surrogatmödraskap.

Vad har #metoo inneburit för feminismen? 

– Vi tror att #metoo har blivit ett slags sätt för kvinnor och offer att organisera sig och känna att de inte är ensamma, något som lett till att det är svårt att tillåta tystnadskulturen kring dessa övergrepp att få fortsätta. De berättelser som vi läser har gemensamma teman som visar att det handlar om maktstrukturer som måste brytas.

Hur ser den internationella vågen inom kvinnorörelsen ut?

–Det finns ett internationellt uppvaknande inom kvinnorörelsen nu, ett enande som gör att rörelsen får allt fler personer att vilja delta. Till exempel har #metoo skapat debatt och diskussioner i omkring 85 länder världen över. Vi tror att detta kommer från #metoo men också allt från Trumps seger i USA som lett till att fler kvinnor än någonsin vill engagera sig politiskt, till att IS bekämpas av kvinnorörelsen YPJ.

Vad ser ni mest fram emot av årets 8-mars?

– Att återigen få känna värme, solidaritet och gemenskap kring en fråga som vi håller så högt. Att se att vi, tillsammans, över parti och organisationsgränser går under gemensam parroll är enormt mäktigt att uppleva. Samt att vi hyser förhoppningen om att få se Stockholms största demonstrationståg marschera genom staden för feminism och kvinnor världen över!

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet. Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år. Skolinspektionen förbereder som bäst den nya lämplighetsprövningen.

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som Stockholms landsting delar ut till människor som använder droger.