Energi

Gröna julbord på stan

En uppsjö av goda rätter, mysig stämning med rykande glögg, samvaro med nära och kära. Julbordet med dess utbud av godsaker är en av årets höjdpunkter för många.

Med ett ökat intresse för såväl klimatfrågor som hälsa har det vegetariska utbudet ökat även inom julsegmentet. Ledande livsmedelskedjor tar fram recepttips för att veganisera traditionella rätter och restauranger med en dos medvetenhet har naturligtvis infört vegetariska inslag på sina julbord.

Rätter som Janssons frestelse, köttbullar, prinskorvar och sill presenteras i nya former. Vissa så lika sina animaliska förlagor att en kan bli osäker på om det verkligen är vegetariskt. Bra att upptäcka för dem som är skeptiska till att vegetarisk mat verkligen kan vara god och mättande.

Miljömedvetna julbord

Hos restaurangen Hermans med den underbara utsikten på Fjällgatan är fokus att erbjuda miljömedvetet tillagad kost som är bra både för din och jordens hälsa. De har sett ett stigande intresse för vegetarisk mat, framför allt från företag. Utbudet är helt veganskt som standard och således är även julbordet det.

Här satsas det på hemlagad mat med bland annat vegopimpade svenska klassiker, men även andra julrätter från hela världen, som finskt saffransris, indisk kormagryta eller thailändsk tapiokapudding.

Några andra som satsar på den gröna vägen är Koloni som vill att gästerna ska känna harmoni vid ett besök hos dem. Maten tillagas i största möjliga mån av ekologiska och svenska råvaror och mycket är vegetariskt.

I Saltsjö-Duvnäs har de ett matkafé i vad som en gång har varit konstnären Olle Nymans skulpturateljé. Här finns handslaget tegelgolv och vedeldad kamin, och här serveras ekologiskt julbord. Ett funkisalternativ till denna miljö hittar en vid Telefonplan där industri möter eko i en vegetarisk filial med klassisk 50-talsinredning. Här finns precis som hos Hermans tolkningar av julens klassiska rätter där allt på julbordet är veganskt.

Normalisering

När fler erbjuder vegetariskt går vi sakta men säkert mot en normalisering av vegetariskt och möjlighet att minska köttkonsumtionen.

Mother är en av dem som har anammat detta och julbordet som serveras går hand i hand med restaurangens matfilosofi där de generellt fokuserar mycket på rätter baserade på ingredienser från växtriket. Ungefär hälften av det som serveras på julbordet är veganskt och utöver detta finns mycket som är lakto- och ovovegetariskt.

Miss Clara Hotel går samma väg och erbjuder en vegetarisk meny som komplement till den traditionella. De ser till hållbarhet även ur matsvinnsperspektiv och för att minska på matsvinnet, som i juletid tyvärr tenderar att skjuta i höjden, har de gått ifrån den traditionella buffén och erbjuder istället en fyrarätters avsmakningsmeny.

– Jag älskar julbord men vill minska svinnet som ofta uppstår vid bufféer. Lösningen blev vår fyrarätters avsmakningsmeny – en form av modernt julbord där vi handplockat de bästa delikatesserna och serverar dem som flera smårätter på tallrik, säger Daniel Guest, kökschef på Miss Clara.

Förnyad tradition

När en pratar jul går det nästan inte att låta bli att nämna Skansen. Deras julmarknad är en tradition sedan 1903 och områdets restauranger serverar flera olika julbord.

Vegofrågorna har kommit upp på bordet även här. Kökschef Peter Kappen har tillsammans med souschef Malin Pettersson arbetat fram årets julbord tillsammans med stjärnkocken Håkan Thörnström. Från att tidigare ha serverat en tallrik för veganer och en för laktovegetarianer har de i år skapat ett separat litet julbord på Restaurang Solliden.

– Vi arbetar med en medveten hållning och lyssnar på det våra gäster efterfrågar. En del av våra gäster är vegetarianer och veganer och vi vill förstås att de skall kunna njuta såsom övriga gäster, säger Anna Dahl Tillander, kommunikationsansvarig för Skansens restauranger.

Den hållbara inställningen är välkommen och knuffar köttnormen en liten bit åt sidan. Och att det finns väldigt mycket gott att välja på råder det ingen tvekan om. Tallrikar kommer att lastas fulla, men se till att äta upp maten eller ta tillvara resterna. En jul med grönt på bordet och förhoppningsvis vitt ute.

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet. Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år. Skolinspektionen förbereder som bäst den nya lämplighetsprövningen.

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som Stockholms landsting delar ut till människor som använder droger.