
Granne med Förbifarten
Runtom i Stockholm sprängs berg och läggs asfalt inför Förbifart Stockholms öppnande 2026. Hur går det, löper arbetet väl, har det varit några problem och hur är det att leva granne med Sveriges största infrastrukturprojekt genom tiderna?
Janerik Henriksson/TT | Miljöaktivister demonstrerar mot Förbifart Stockholm 2011 i samband med infrastrukturminister Catarina Elmsäter-Swärds lunch med kungen på Stockholms slott.
Publicerad 2018-01-25
Många miljöutmaningar

Förbifarten från norr till söder:
• Bygget av Förbifart Stockholm äger rum på flera håll i Stockholmsregionen, alltifrån Kungens kurva i söder till Häggvik i norr. Andra platser som berörs av bygget är Akalla, Hjulsta, Lovö/Ekerö, Sätra och Vinsta. Bygget går enligt Trafikverket enligt planerna och invigning av Förbifarten väntas ske 2026.
– Källa: Trafikverket
Klimatmålen i fokus
• Stoppa Förbifarten var ett paraplynätverk som samlade olika organisationer och rörelser i ett enat motstånd mot bygget av Förbifart Stockholm. Bland rörelserna märktes bland andra Alternativ stad, Cykelfrämjandet och Gemensam välfärd.
– Källa: Stoppa Förbifarten
Försenade rapporter
Elefanten i rummet
”I en tid av accelererande och farliga klimatförändringar kan ett modernt samhälle inte tillåta massbilismen att fortsätta växa och breda ut sig.”
Granne med bygget
Motorvägar är storpolitik
Stockholms klimatfärdplan för 2050
• Klimatfärdplan 2050 är en vägledande, strategisk handlingsplan för länets energi- och klimatarbete som är kopplad till genomförandet av RUFS 2050. Färdplanen har status som planeringsunderlag och innebär att kommuner och statliga myndigheter ska använda sig av underlaget i sitt planeringsarbete.
• Sektorer som ingår i färdplanen är bygge, industrier, miljö, transporter och jord- och skogsbruk. Klimatanpassning tas inte upp i planen, men det finns ett särskilt kapitel om klimatsmart markanvändning och regional produktion av förnybar energi.
• Arbetet ålägger sig att förhålla sig till många osäkerheter och parallella processer som till exempel den statliga politiken, beslut på EU-nivå, energi- och klimatperspektiv i RUFS 2050 samt kommuners energi- och klimatarbete.
• Färdplanen mellan 27 juni och 2 oktober 2017 låg ute på remiss och når beslut i landstingsfullmäktige under 2018.
– Källa: Stockholms läns landsting
Österleden (Östlig förbindelse)
• Österleden går numera under namnet Östlig förbindelse i Stockholmsregionen och är en planerad nord-sydlig ringled öster om Gamla stan, över eller under Saltsjön. Tanken på en smartare ringled runt Stockholm har funnits sedan 1800-talet och ett tag var det så kallade ”Dennispaketet”, med en tunnel från Lidingövägen till Värmdöleden, aktuellt, men förslaget lades ner när Dennisöverenskommelsen sprack 1997.
• 2006 inledde Vägverket en förstudie med tanke på befolkningstillväxten i Hammarby sjöstad, Hjorthagen och Nacka. Tre olika förslag har lyfts fram, varav två avser att bygga en tunnel under Värtan, och samtliga beräknas kosta mellan 10–15 miljarder kronor i 2006 års penningvärde. I december 2017 meddelade Trafikverket att Östlig förbindelse finns med i den gällande nationella planen 2014–2025 med uppdraget att utreda projektet till en eventuell vägplan. Men ett problem för förbindelsen är att Stockholms stad inte har för avsikt att vara med och betala för projektet.
– Det är en statlig förbindelse och vi kan inte bara vara med och betala när det inte ger mer tillbaka i form av bostäder till Stockholm, vi ser inte den bostadspotentialen i projektet, säger Karin Wanngård, finansborgarråd för Socialdemokraterna, till SVT.
– Källor: SVT, Trafikverket, Vägverket