Radar · Nyheter

Fler nazister mer aktiva i Stockholmsområdet

Fredrik Sandberg/TT | NMR-anhängare grips av polis i samband med demonstrationen i Göteborg i september.

Bengaler mot USAs ambassad. Nazistflaggor hissade för att fira Adolf Hitlers födelsedag. Nu varnar stiftelsen Expo för ökad aktivitet från nazistiska grupper med Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i spetsen.

De aktiva nazisterna blev fler och antalet aktiviteter ökade under 2017, i Stockholmsområdet såväl som i övriga landet. Det visar en rapport från stiftelsen Expo. 

Under det här årets första månader har Expo noterat fler manifestationer på gator och torg, vilket hänger ihop med att det är valår. 

I samband med utåtriktade aktiviteter ökar också risken för våld. Att NMR-medlemmar i förra veckan kastade bengaler och smällare mot USAs ambassad är ett exempel, en misshandel i samband med en demonstration på Medborgarplatsen i december är ett annat.

Expo har också sett att NMR-aktivister utövar kampsportsträning i högre utsträckning.

– Det handlar om brottsbelastade personer med stort våldskapital, konstaterar Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo.

Det öppet nazistiska NMR är den klart dominerade högerextrema organisationen. Troligen låg aktivister därifrån bakom att nazistflaggor hissades på minst tre platser i länet på Adolf Hitlers
födelsedag den 20 april.

Samtidigt växer också den gren av vit maktmiljön som kan beskrivas som nyfasicistisk, enligt Expo. Som en följd av det breddas också rekryteringen.

– Dessa grupper har ofta bättre möjligheter än de uttalat nazistiska att driva in människor i vit matkmiljön. Vi ser nu radikaliserade SD-anhängare som kliver in där. Det blir därmed också fler kvinnor och fler äldre personer, säger Jonathan Leman.

Han ser huvudsakligen två olika vägar in i Vit makt-världen.

– En del börjar som konspiratoriska och antisemiter och upptäcker sedan ”rasfrågan” och blir vit makt-aktiva. Andra börjar som invandringsfientliga och blir sedan rasideologiska. Det vit makt-miljön gör nu är att radikalisera olika rasistiska miljöer, säger han.

Jonatan Leman menar att polisens intresse för de högerextrema ökat på senare tid, men att mer behöver göras för att fler ska lagföras.

– Man kan göra mer för att få fällande domar mot hatbrott. Det händer också att NMRs eget filmmaterial bevisar brott, men att det ändå inte blir något åtal. Det visar på en slapphet.

Att tidigt nå unga som lockas av högerextrema miljöer är också viktigt, enligt Jonathan Leman.

– Man ska inte tro att det här kan viftas bort som ett ungdomsproblem. Den typiske vit makt-aktivisten är en man i trettioårsåldern. Jag tror ändå det är viktigt att göra insatser för att fånga upp unga i riskmiljöer. Flera av de mest våldsbenägna i den här miljön har kommit in väldigt tidigt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV