Radar · Nyheter

Få kontroll över dina digitala spår

Dan Hansson/TT | Allt du gör på nätet registreras.

Vem ser egentligen vad vi gör på internet. Vilka spår lämnar vi efter oss? Under All Digital Week får stockholmarna chansen att ta kontroll över sina digitala liv.

Det behöver inte vara så komplicerat att surfa säkrare. Nästa vecka inleds All digital Week, en europeisk kampanj som syftar till att öka den digitala medvetenheten bland medborgarna.

I Stockholm kommer biblioteken i Hornstull och Kista att ge tips om hur du till exempel kan förbättra inställningarna i din mobil och använda krypterade förbindelser. På så vis kan du skydda dig från övervakning och få större kontroll över de digitala fotspår du lämnar efter dig.

– När man är på nätet samlas det in information om var du befinner dig och vilka sidor du besöker. Den informationen kan skickas vidare till tredje part och resultera i riktad reklam, säger Åke Nygren, projektledare på digitala biblioteket.

Att företag samlar information som underlag för reklam är oftast fullt lagligt, men informationen kan också hamna i orätta händer.

– Det kan finnas grupper eller odemokratiska regeringar som använder sig av sådana data för att bedriva påtryckningar eller övervakning. Om man tillhör en riskgrupp som har anledning att skydda sig fysiskt, då har man också anledning att skydda sig digitalt.

I kölvattnet av diskussioner om fake news och källkritik har den här frågan hamnat högre på agendan, menar Åke Nygren.

–  Men än så länge är det inte någon massiv mobilisering i form av upplysning. Det går aldrig att vara hundra procent säker, så det viktigaste i sammanhanget är medvetenheten. Hur man ska bete sig och ta ansvar för sin egen och andras digitala hälsa, istället för att bara förlita sig på säkrare tjänster, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV