Energi

Ett kunskapslyft för klimatet

I morgon lördag är det återigen dags för Vegoforum på ABF-huset. Liksom på många av landets vegomässor ligger stort fokus på att fortbilda kring växtbaserad kost och kopplingarna till miljö och djuretik. Och intresset är stort, särskilt bland unga, för både vegetarisk kost och klimatet.

Tidigare i år presenterade WWF Klimatbarometern 2017. Den visar att klimatförändringarna är den viktigaste samhällsfrågan för unga mellan 16 och 25 år i dag. Sex av tio tänker på klimatförändringen minst en gång i veckan och oroar sig över klimatets påverkan på framtiden.

I undersökningen anger totalt 13 procent av den yngre generationen att de är vegetarianer eller veganer. Detta kan jämföras med sju procent för befolkningen som helhet och bland gruppen män över 50 år är siffran endast tre procent. Vi har å ena sidan en grupp som är högst medvetna och oroar sig medan en annan inte alls är så angelägen. Och det är här det kan göras skillnad om det vegetariska normaliseras. Medvetenheten om vegetarisk kost har ökat de senaste åren. Vegotrendens styrka bara växer och det är inte längre något konstigt att beställa en vegetarisk måltid. Det finns många positiva aspekter av detta, framför allt för vårt klimat, en viktig fråga som berör alla. Men känner alla till detta? Leverantörer har sett försäljningen av vegoprodukter explodera och matar oss med nyheter som bidrar till att fler väljer vego. Det är när det allmänna intresset för att äta mer vegetarisk kost, och möjligheten till att göra det tack vare ett rikt utbud, vi kan se en förändring på riktigt. Om köttet byts ut mot ett vegetabiliskt alternativ ibland minskar klimatavtrycket, även små förändringar gör skillnad.

Ökad medvetenhet

Vegonyheter och ökat intresse kan summeras som att trenden är här för att stanna. Men fortfarande finns en brist i kunskap om vilka negativa konsekvenser animalieindustrin har för klimat, djur och människor. En önskan om starkare politiska ställningstaganden är något som står på mångas önskelista. Detta är något som Svensk mat- och miljöinformation har valt att rikta in sig på när de arrangerar den sjätte upplagan av Vegoforum i helgen.

Ambitionen är att skapa ett kunskapslyft om vegofrågor som miljö, djuretik och samhällspolitiska frågor. För att nå dit har de bjudit in experter, politiker och olika företag som arbetar med växtbaserad mat. De kommer att finnas på plats för att föreläsa, diskutera och debattera behovet av att minska köttkonsumtionen och äta mer vego på ett bredare plan.

Minska köttkonsumtion

Det kommer att vara ett särskilt fokus på vad politiken kan göra för att underlätta den här välbehövliga omställningen. Förutom samtal om hälsofördelar, klimatskatt och normer, kommer politiska krav och åtgärder för minskad köttkonsumtion i samhället tas upp i ett samtal mellan Syres Lennart Fernström som får sällskap av Camilla Björkbom, Förbundsordförande på Djurens rätt, Lennart Bondesson (KD), kommunalråd Örebro och Samuel Skånberg (V), kommunfullmäktigeledamot, Haninge.

Upplägget med kunskapshöjande går igen hos Vegovision som går av stapeln några veckor senare. Då blir det två dagar fyllda av mat, produktinformation och även där föreläsningar. Ämnen som träning och vego på jobbet varvas med en filmvisning och precis som på Vegoforum, samtal om minskad köttkonsumtion.

Vegandagen

Vegonyheter i butikerna tillsammans med ökad kunskap borgar för en fin uppladdning inför Internationella vegandagen som infaller den 1 november. Se dagen som en möjlighet att testa något nytt vegetariskt, bjud hem vänner på en härlig vegobuffé och bidra till ökad medvetenhet om hur bra och gott det är. Förutom att klimatavtrycket minskar vid en vegomåltid, varje gång någon äter vegetariskt bidrar det till att få fler intresserade av vegetarisk mat och bryta gamla vanor.

Vegoforum

Vegovision