Radar – Nyhet

Det finns ingen quick-fix för jämställdheten

#Metoo-debatten har fått många män att reflektera över vilka beteenden som ligger till grund för alla övergrepp som det vittnas om. När chocken från berättelserna lagt sig vill allt fler bidra till förändring. Föreningar som arbetar med frågorna har blivit överösta med nya medlemmar och organisationen MÄN ska hålla ett evenemang i Stockholm i slutet på januari.

I alla samhällsklasser

”Måste vara ödmjuka”

”Vi måste ständigt förhålla oss ödmjuka inför det faktum att män och maskuliniteter värderas högre än kvinnor och femininiteter ...”

Luis Lineo, ordförande för organisationen MÄN.

Medlems- och aktivisthelg i Stockholm 27–28 januari

• I samband med #metoo har MÄNs medlemsantal vuxit snabbare och mer än någonsin tidigare. MÄN bjuder nu in medlemmar till en helg där alla tillsammans bygger engagemang och utbyter idéer kring hur organisationen både skalar upp och gör engagemanget hållbart. Medlemmar av alla kön är välkomna.

• Under helgen utbyts erfarenheter, spånas idéer på aktiviteter under året och det finns också tid för att ha kul tillsammans.

• Läs mer på mfj.se

Stämningen var försiktigt förhoppningsfull i Män för jämställdhets lokaler när mansrollen och arbetet med jämställdhet diskuterades. Ingemar Tigerberg

De vill tvätta bort machoidealet

Ökat intresse

Med risk för backlash

Lång väg kvar:

• 7 av 10 tror att #metoo kommer att leda till förändring.

• 45 procent av männen tycker att #metoo-uppropen är överdrivna

• 9 procent av männen har ändrat sitt beteende som följd av #metoo

• Fakta: #metoo-undersökning av Novus gjord i slutet av november

Förtryckta män förtrycker

”Fler och fler män säger öppet att de förstått konsekvensen av machokulturen, vilket gör att samhället sakta har förändrats ...”

Gösta Zachrisson var med och grundade föreningen Män för jämställdhet för omkring tio år sedan.

Gynnar även män