Radar · Nyhet

Bränder utreds som attentat

Två baracker som skulle bli bostäder för nyanlända i Åkersberga förstördes till stora delar i en brand. Innan dess hade kommunen tagit emot hot mot bygget. Också i Nacka brann ett blivande asylboende i veckan.

Vad som orsakade branden i Åkersberga natten till i tisdags håller på att utredas, men polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Vid samma tidpunkt startade två bränder, en i varje byggnad.

– Jag blir förbannad. Om den var anlagd har jag inte ord för hur dumt det är, säger Michaela Fletcher (M), kommunalråd i Österåker.

I förra veckan inkom hot till kommunen och de bostäder för nyanlända som håller på att byggas upp. Polisen har belagt förundersökningen med sekretess och vill inte berätta mer om hoten.

Boendena skulle under två års tid erbjudas familjer som nyligen fått uppehållstillstånd och som Österåkers kommun ansvarade för enligt bosättningslagen som fördelar nyanlända mellan kommunerna. I slutet av februari skulle de första ha flyttat in.

Kommunen ökar nu bevakningen vid de boenden som redan finns och informerar de boende om vad som skett. Flera andra boenden är också under uppbyggnad och även här skärps bevakningen.

Natten till i måndags brann ett planerat boende för nyanlända på Älgö i Nacka. Också den branden misstänks vara anlagd. I det fallet finns inga uppgifter om uttryckta hot, enligt Nacka Värmdöposten. Däremot har planerna på boendet mötts av protester.

Under 2016 anlades 92 bränder på asylboenden eller tilltänkta sådana, enligt siffror från polisen som SVT nyheter begärde ut. I mer än hälften av fallen var gärningsmannen okänd.