16–17 februari
Spel: Megahelg
Spel i massor. Helgen ägnas helt åt olika typer av spel, med workshop, green screen studio, lasersvärdsfäktning, möjlighet att ge sig ut i 3D-rymden och mycket mer.
Tid: 10.00–17.00
Plats: Tekniska museet, Museivägen 7
Kostnad: 150 kronor, barn under 7 år gratis.
16 februari
Marknad: Böcker och design
Marknad på 600 kvadratmeter med böcker och designartiklar som kläder, smycken, konst, väskor, inredning och mycket mer. Både etablerade märken och up-and-coming designkreatörer.
Tid: 11.00–16.00
Plats: Alströmergatan 20
Kostnad: Gratis.
Kulturfestival: Popkollo med efterfest
En heldag med musik och ljudteknik, före-läsningar och panelsamtal. Var med på låtskrivarworkshop, bygg din egen fuzz-
effekt, panelsamtal om hur vi skapar trygga rum för unga inom kulturen. På kvällen blir det efterfest med artister som Naz och Timimie Märak.
Tid: 10.00–23.00
Plats: ABF Stockholm, Sveavägen 41
Kostnad: 150 kronor, barn under 7 år gratis.
Fika och loppis: Semmelbasar
Bagarmossens scoutkår håller sin traditionella semmelbasar med kaffeservering. Det blir även stor loppis med fina fyndchanser, lotterier och fiskdamm för barnen.
Tid: 11.00–15.00
Plats: Bagarmossens Folkets hus,
Lillåvägen 44
Kostnad: Gratis.
Filmpremiär: Blue planet II
Premiärdag med röd matta, tävling och producenten för Oceans från BBC – som är på plats för premiären. Dyk ner och se en helt ny värld under ytan. Filmen visas även klockan 15.
Tid: 13.00–14.00
Plats: Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40
Kostnad: 120 kronor, barn och ungdom upp till 18 år 60 kronor.
Teater: Maskhål and other stranger things
En föreställning om tidsresor, parallella verkligheter, konspirationsteorier, vår oersättliga planet och vad vi människor väljer att göra med den. Med utgångspunkt i Stephen Hawkins teorier skapas en upplevelse som speglar människans litenhet och potential.
Tid: 19.00–20.00
Plats: Alias teatern, Hälsingegatan 3
Kostnad: 230 kronor, ungdom 70 kronor.
17 februari
Föreläsning: Den läkande maten
Lär dig hur man äter för att vara snäll mot kroppen med autoimmun kost. Den kan hjälpa mot allergier och kronisk inflammation. Hör om råvaror som kan irritera tarmen, orsaka inflammationer i kroppen och aktivera immunförsvaret.
Tid: 14.00–15.30
Plats: Medborgarskolan, Hagagatan 23A
Kostnad: 395 kronor.
Samtal: Våldtäkt som patriarkal idé
Debatten har under lång tid behandlat våldtäkten som brott, men också som ett kulturellt fenomen. Är konstruktionen av våldtäkten som ett unikt brott i så fall en patriarkal idé, kopplad till tankar om
heder och hämnd? Samtal mellan den -tyska kulturhistorikern och författaren Mithu M Sanyal, aktuell med boken Våldtäkt och Madelaine Levy, litteraturredaktör.
Tid: 18.45–19.30
Plats: Södra teatern,
Mosebacke torg 1–3
Kostnad: Gratis.
Stadsvandring: Lär känna Östermalm
Nybrogatan har fått sitt namn efter den bro som omkring 1640 byggdes över den inre delen av Ladugårdsviken. Dramatiska teaterns jugendinfluerade marmorvita fasad har smyckats av sin tids främsta konstnärer. Detta och mycket mer får ni lära er på stadsvandringen.
Tid: 11.00–12.30
Plats: Berzelii park
Kostnad: 175 kronor, 6–18 år 100 kronor, upp till 5 år gratis.
18 februari
Workshop: Ökad mental hälsa
Vill du veta mer om vad du kan göra för att öka din mentala hälsa och förebygga stress? Lär dig vad som skapar mental hälsa och hur du själv kan påverka genom dina beteendemönster. Ta del av forskning, övningar och skapa en handlingsplan för ökad mental hälsa.
Tid: 18.00–21.00
Plats: Drottninggatan 99
Kostnad: 800 kronor.
19 februari
Samtal: Vår livsstil och klimatet
Har vår livsstil blivit ett hot mot planetens framtid? Och hur kan vi i så fall förändra vårt sätt att leva i en riktning som är mer hållbar? Vilken konst och vilka filmer ska vi se? Kortfilmvisning och panelsamtal med Göran Greider, Sara May Kahl, Pella Kågerman, Sofia Roberg och Björn Wiman.
Tid: 19.30–21.00
Plats: Årsta Folkets hus, Årsta torg
Kostnad: 60 kronor, student/pensionär 40 kronor.
Samtal: Att leva i ett vitt samhälle
I ett blogginlägg skrev Reni Eddo-Lodge för några år sedan av sig den frustration och ilska som debatten om rasism i Storbritannien ofta fått henne att känna. På Årsta Folkets hus möter hon journalisten Amie Bramme Sey i ett samtal om livet som svart i ett samhälle där majoriteten är vit.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Årsta Folkets hus, Årsta torg
Kostnad: 60 kronor, student/pensionär 40 kronor.
Workshop: Organisera dig bättre
Vill du få hjälp med hur du kan börja få mer struktur i ditt liv? Gå på en workshop där du guidas för att hitta bättre sätt att styra upp din tid. Leuchturm Bullet journal, Sakurapennor och fika ingår.
Tid: 17.00–19.30
Plats: Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28
Kostnad: 550 kronor.
20 februari
Samtal: Schymans offentliga liv
Sedan hennes politiska debut finns Gudrun Schymans offentliga liv väl dokumenterat. Som partiledare symboliserade hon ett nytt slags politiker som ”gick genom rutan”. Författaren Johanna Palmström berättar om Schymans karriär, mediernas roll samt nyheter som samtidshistorisk källa.
Tid: 17.30–18.30
Plats: Kungliga biblioteket, Humlegårds-
gatan 26
Kostnad: Gratis.
Kultur: Dans+Bach=kulturell fusion
Streetdance möter Bach på violin i en musikalisk och kulturell fusion som med olika musikaliska element undersöker frågor om liv och död, flykt och kulturella identiteter. I föreställningen medverkar violinvirtuosen och Bachspecialisten Semmy Stahlhammer och streetdansaren Maele Sabuni.
Tid: 19.00–20.00
Plats: Dansens hus, Barnhusgatan 14
Kostnad: 230 kronor, upp till 25 år 125 kronor.
21 februari
Inspirationslunch: Mobiler och sociala medier
Det sägs att mobiler och sociala medier gör oss stressade, ytliga och ofokuserade. Forskning visar att problemet egentligen inte är mobilen, utan vad du använder den till. Psykologen Siri Helle tar upp myter och missförstånden kring hur vi påverkas av våra smartphones.
Tid: 11.45–12.30
Plats: Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28
Kostnad: 150 kronor inklusive lunch.
Debatt: Stad för alla eller bara för akademiker?
Har Stefan Löfvén bildat en regering som jobbar för de breda massorna eller är det bara innerstadens akademiker som kommer få sitt? En panel försöker reda ut vilken politik som behövs de kommande fyra åren för att hela Sverige ska leva. Hur ska klyftan mellan stad och land överbryggas?
Tid: 17.30–18.30
Plats: Under Fontänen, Sergelarkaden 12
Kostnad: Gratis.