Radar · Nyheter

Poliser frias i Torellfallet

Eric Torells mamma Katarina Söderberg (i svart, till vänster) och de åtalade poliserna under rättegången om dödsskjutningen.

Stockholms tingsrätt friar de tre poliser som åtalats för brott i samband med dödsskjutningen av Eric Torell.

Totalt avlossades 25 skott mot Eric Torell, en 20-årig man med Downs syndrom som rymt hemifrån tidig morgon den 2 augusti förra året. Med sig hade han ett verklighetstroget vapen i plast, och han uppfattades av poliserna som beväpnad och livsfarlig.

Tre poliser stötte ihop med Torell på en innergård i Vasastan i Stockholm och sköt i vad som kallas inbillat nödvärn. Tre av skotten träffade, varav två i ryggen. Ett av dessa var dödande.

Svårt att fastslå

Tingsrätten anser att den omfattande utredningen inte stödjer åklagarens argumentation om händelseförloppet, utan att det kan ha gått till på andra sätt. Det har exempelvis inte gått att slå fast turordningen på skotten, eller hur Torell rört sig och vilken position hans kropp hade när skotten träffade honom, skriver rätten i ett pressmeddelande.

Åklagaren gjorde bedömningen att 23 av de totalt 25 skotten avlossades inom ramen för nödvärnsrätten. Domstolen gör en annan bedömning:

”Det har inte heller bedömts som rimligt att polisen i den inbillade extremt hotfulla situationen skulle ha stannat upp mellan de näst sista och sista skotten när övriga 23 skott som avlossats i snabb följd har godtagits. Poliserna slutade skjuta när de upplevde att hotet inte längre kvarstod”, säger juristdomaren i målet, Erik Lindberg, i en kommentar.

Sammanfattningsvis kan man säga att åklagaren inte lyckats motbevisa invändningen om inbillat nödvärn, och det våld som användes av poliserna anses inte heller ha varit uppenbart oförsvarligt. Därför frikänns poliserna som sköt.

En skiljaktig

Tingsrätten frikänner även polisinsatschefen. Det görs eftersom ”det inte har bevisats att polisinsatschefen har underlåtit att handla i strid med tydliga handlingsregler eller att han gjort flagranta avsteg från en korrekt handläggning utan det har mycket handlat om olika polisiära bedömningar i en akut situation”, skriver domstolen i pressmeddelandet.

”Det inträffade är naturligtvis en stor tragedi för alla inblandade parter men förstås främst för den unge mannens familj. Oavsett utgången i målet har förhoppningsvis rättegången kunnat bidra till att räta ut några frågetecken om hur detta tragiska kunde inträffa”, säger domaren Erik Lindberg.

En nämndeman var skiljaktig och anser att polismännen som sköt Eric Torell ska dömas för brott.

Åklagaren åtalade den 31-årige polis som sköt det dödande skottet för vållande till annans död. En 36-årig polis som sköt det andra skottet i ryggen åtalades för tjänstefel. Enligt åklagaren hade nödvärnsrätten upphört när Torell vände ryggen till.

Även en polisinsatschef åtalades för tjänstefel då han enligt åklagaren inte vidtagit de åtgärder han borde.

Fakta: Tre poliser åtalades

Tre poliser åtalades för brott efter dödsskjutningen av Eric Torell.
Utredningen har visat att totalt 25 skott avlossades, varav tre träffade. Enligt åklagaren hade poliserna inledningsvis rätt att skjuta mot Eric Torell i en så kallad inbillad nödvärnssituation. Men när Torell, enligt åklagaren, vänder ryggen till, försvinner nödvärnsrätten och poliserna skulle ha slutat skjuta.
Den 31-årige polis som skjutit det dödande skottet i ryggen åtalades för vållande till annans död alternativt tjänstefel.
En 36-årig polis åtalades för tjänstefel för att ha skjutit Torell i ryggen. Det skottet var inte dödande.
En polisinsatschef åtalades för tjänstefel, då han enligt åklagaren inte vidtagit de åtgärder han borde när han lett insatsen.
Det tredje skottet som träffade Torell sköts av en annan polis som inledningsvis misstänktes för brott. Utredningen visade dock att skottet skjutits medan Torell stod vänd mot poliserna, och förundersökningen mot den polisen lades ned.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV