Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Fler kvinnor i Stockholms undre värld

Antalet kriminella nätverk i Stockholm har ökat till 50 stycken.

De kriminella nätverken i Stockholmsregionen har blivit fler och är nu uppe i 50 stycken. Medlemmarna är yngre – och kvinnor tar en mer aktiv roll i nätverken än tidigare.

– De lokala kriminella nätverken ökar, de har ett större våldskapital och medlemmarna är i lägre åldrar, säger Palle Nilsson, chef för underrättelseenheten i polisregion Stockholm som sammanställt en ny rapport om nätverken.

Kartläggningen är tänkt att ge en samlad bild av de kriminella nätverken i Stockholmsregionen. Enligt rapporten ingår omkring 1 500 personer i nätverken, vilket är en ökning med omkring 250 individer sedan 2017. I första hand handlar det om lokala kriminella nätverk – vilka också är de som växer mest.

Totalt är nätverken fyra fler än 2017 – flera nya har upptäckts medan andra har försvunnit.

– Några är nya med relativt unga medlemmar medan andra har omformats, antingen på grund av interna konflikter eller via nya formationer, säger Palle Nilsson.

Fler kvinnor

Antalet kvinnor inom den organiserade brottsligheten har ökat sedan motsvarande kartläggningar gjordes 2015 och 2017. Det framgår att kvinnorna, vid sidan av en mer stödjande roll, har blivit mer aktiva i såväl planeringen som genomförandet av olika brottsupplägg.

– Vi har lagt märke till ett antal kvinnor som efter att deras anhöriga eller bekanta blivit frihetsberövade eller mördade sett till att verksamheten drivits vidare, säger Palle Nilsson.

Snittåldern på personerna i de kriminella nätverken har sjunkit, och i majoriteten av nätverken finns personer under 16 år som deltar i den brottsliga verksamheten.

– Förut när vi gjort det här arbetet hade vi i uppgift att se om nätverken hade personer under 18 år. Men den siffran har nu blivit så hög att vi sänkt till 16 år, säger Palle Nilsson.

Nätverken har samtidigt blivit mer brutala där bland annat människorov med inslag av utpressning och tortyr är något som de tar till i större utsträckning än tidigare.

Viktiga positioner

Kartläggningen visar att medlemmar i kriminella nätverk i flera fall arbetar inom områden som kan möjliggöra för ytterligare brott. Exempelvis finns gängmedlemmar som arbetar som trygghetsvärdar i bostadsområden samt som ordnings- och skyddsvakter.

Det finns även exempel på kriminella som arbetar på skyddsobjekt, som flygplatser, där de jobbar som säkerhetskontrollanter, bagagehanterare, fraktlastare och städare. Också på fritidsgårdar finns personer som har kopplingar till kriminella nätverk. Flera fritidsgårdar utgör enligt rapporten baser för rekrytering av kriminella.

Fakta: Organiserad brottslighet

Organiserad brottslighet är en nätverksbaserad vinstinriktad brottslig verksamhet i projektform som har vilja och förmåga att skydda och underlätta brottsligheten genom otillåten påverkan (trakasserier, hot, våld och korruption).
Verksamheten bedrivs i regel diskret, men kan ibland ta sig uttryck i synliga gäng, med ett utmanande beteende, symboler och maktanspråk.
Inom ”projekten”, som avlöser varandra, finns en arbetsdelning och flexibilitet som innebär att medarbetare går in och ut ur projekten
Grupperingen har inte kommit till för sin egen skull utan behövs för att utföra brotten. Ofta tjänar organisationen på att hålla en låg profil. Man vill verka på den illegala marknaden utan att synas. Men det finns också en väsentligt synligare del, organisationer där gemenskapen och brödraskapet förmodligen betyder mer än den kriminella affärsverksamheten. Det är kriminella gäng som kan sprida oro genom sitt utmanande beteende och tydliga symboler som västar och emblem.
Källa: Brottsförebyggande rådet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV