Idag strejkas det för klimatet i över 1600 städer och 141 länder.
– Vi kommer att fortsätta strejka tills våra politiker agerar. Det kan ta månader, det kan ta år. Men vi fortsätter, säger Isabelle Axelsson, Fridays for future Stockholm.
På uppmaning från den globala skolstrejkarrörelsen Fridays for future strejkar idag även arbetstagare och vuxna. I Sverige har demonstrationer anmälts från minst 122 orter.
Isabelle Axelsson började strejka i december 2018 och är idag en av organisatörerna för Fridays for future Stockholm.
– Saker händer definitivt nu. Klimatfrågan är relevant nu på ett sätt som jag aldrig har upplevt förut, säger hon.
Såväl privatpersoners vardagsbeslut som företags förbättringar – och greenwashing – ser hon som tecken på det. Men makthavarnas agerande väntar hon fortfarande på.
– De kanske jobbar mer med klimat bakom stängda dörrar, men det är inget som de visar oss. Och det är inte i närheten av tillräckligt. Så politikerna hör nog våra krav, men de lyssnar inte på dem.
Rörelsen Fridays for future hämtar sin inspiration från Greta Thunbergs skolstrejk, som startade den 20 augusti 2018, tre veckor före det svenska riksdagsvalet.
Ungdomarnas gemensamma budskap till politiker och makthavare för storstrejken är: begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer, följ Parisavtalet med betoning på klimat och miljörättvisa och lyssna på klimatforskningen.
– Jag och alla andra skolstrejkarna kommer att fortsätta strejka tills vi inte behövs längre. Tills våra politiker agerar. Det kan ta månader, det kan ta år. Men vi fortsätter, säger Isabelle Axelsson.