Startsida - Nyheter

Energi

Medvetenhet och mörker i ny veganbutik

"Mottagandet har varit superfint! Vi har ju öppet en dag i veckan, men det är alltid folk här", säger Anna Norström (till vänster), som tillsammans med Amanda Bengtsson (till höger) grundat Ve & fasa.

Hållbarhet, feminism och obskyr estetik. Så kan Södermalms nya veganska klädbutik Ve & fasa sammanfattas.
– Det är absolut inte bara undergång, men vi flirtar med det mörka, säger Amanda Bengtsson, en av grundarna.

– Vi har valt att starta någonting ganska smalt. Veganskt, hållbart, men en butik som speglar oss – två brudar som blev vänner genom att vi tycker om lite hårdare musik. Vi är ganska kompromisslösa vad gäller vår stil, säger Amanda Bengtsson, en av två grundare till klädbutiken Ve & fasa, som i våras slog upp dörrarna på en bakgata vid Mariahissen på Södermalm.

Bland svarta, svarta och svarta t-shirts och luvtröjor med tryck som ”be vegan – sacrifice nothing” lyser en blåvit tröja med en isbjörnsformad knytnäve och en uppmaning att rädda Arktis med sin närvaro.

– Man blir väldigt medveten som vegan, om miljöpåverkan och så. Modeindustrin och djurhållningsindustrin är ju bland de största utsläppsbovarna. Idag kan du som vegan hitta mat på närmsta Ica, medan kläder och mode som är hållbart i alla led kanske du måste beställa från utlandet, och utbudet i Sverige är inte jättebrett, säger Anna Norström, medgrundare.

Badkläder av återvunna petflaskor. | Foto: Hanna Westerlund

– Vi har finkammat främst den europeiska marknaden, för att det inte ska skickas så långt, säger Amanda Bengtsson.

Om man verkligen bryr sig om sitt klimatavtryck ska man ju hellre återanvända. Hur tänker ni kring att sälja nya kläder?
– Vi handlar second hand, men det kan bli begränsande om du vill kunna uttrycka dig i dina kläder och har en specifik stil. Så ska man handla nytt försöker vi erbjuda att man ska kunna göra det mer medvetet och med eftertanke, säger Anna Norström.

Badkläder av petflaskor

– Använd det du har. Scouta andrahandsmarkanden först, säger Amanda Bengtsson, och tillägger att en del av vad som säljs i butiken är tillverkat av återvunna material.

På hyllorna ligger badkläder, tygkassar och solglasögon av gamla pet-flaskor, och smycken av återvunnen metall. Konstläderjackorna är dock en kompromiss, medger butiksägarna, tillverkade i ny plast, skickade från USA.

– Vi ville så himla gärna ha en skinnpaj. Båda hade letat skinnpaj i flera år. Vi har finkammat skinnpajsmarknaden för veganer och dividerat fram och tillbaka hur vi ska göra, men det finns inget. De här kommer från ett litet företag med mindre produktion, och är fortfarande bättre än att köpa en plastskinnpaj hos de stora klädjättarna, säger Anna Norström.

Kompromissen. | Foto: Hanna Westerlund

– Vi strävar efter att vara hållbara hela vägen och ha en etisk grund, men vi är inte perfekta, säger Amanda Bengtsson, och börjar spåna i ifall Ve & fasa kanske kommer kunna ha egen tillverkning i framtiden. 

Visionerna för den lilla butiken som öppnade på försommaren sträcker sig bortom den lätt avskiljda gränden norr om Hornsgatan där vi nu befinner oss, enligt Anna Norström:

– Målet är en riktig fysisk butik, inte en liten skrubb mittemot tvättstugan på baksidan av allting. Att kunna inkludera mer konst och musik och ha en mer levande plats dit folk kan komma och shoppa och dricka kaffe, lyssna på musik, kanske gå på föreläsningar, så det blir en helhet. Det är det som är grundtanken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV