Poliserna var övertygade om att de befann sig i livsfara – och de sköt fram till dess att de uppfattade hotet som avvärjt. 25 skott senare hade 20-årige Eric Torell mist livet.
– Jag tänker att: ”ja, nu skjuter han NN (kollegan). Då väljer jag att skjuta.
Det berättade den 31-åriga polis som står åtalad för vållande till annans död när han förhördes i Stockholms tingsrätt i rättegången om den tragiska dödsskjutningen förra sommaren.
Av de totalt 25 avlossade skotten träffade tre, varav två i Eric Torells rygg. Ett av dessa konstaterades vara dödligt. Det skottet avlossades av 31-åringen.
– Jag fortsätter skjuta tills han faller till marken. Då tappar han vapnet och jag slutar att skjuta, sade han i rätten.
Åklagare och försvar är överens om att skotten som avlossades då Torell stod vänd mot poliserna var inom nödvärnsrätten, då poliserna upplevde att de befann sig i livsfara. Eric Torell höll vid tillfället ett verklighetstroget leksaksvapen i handen. Åklagare Martin Tidén hävdar däremot, till skillnad från försvaret, att nödvärnsrätten försvann när Torell vände sig med ryggen mot poliserna.
Med ett plastvapen
Både 31-åringen och hans 36-årige kollega, som åtalats för tjänstefel, berättade om när de fick larmet om en beväpnad man i Vasastan i Stockholm. På vägen informerade patrullen om att det finns en person i det aktuella området som är markerad som farlig. Mannen har haft vapen och sprängmedel och har tidigare hotat att skjuta poliser.
– Det höjer min vaksamhet ännu mer, givetvis, sade den 36-årige polisen.
De får i uppdrag att leta efter personen som larmat om pistolmannen, men hittar inte anmälaren.
Vid en innergård på den aktuella adressen stöter de i stället på det de tror är den beväpnade mannen – vilket i verkligheten är Eric Torell. När han kommer gående emot dem, med plastvapnet i handen, uppfattar de situationen som hotfull och ser till slut ingen annan utväg än att skjuta, berättar poliserna.
"Fruktansvärt fort"
36-åringen ser hur personen, alltså Torell, höjer vapnet, och hör omedelbart att skottlossning utbryter.
– Det går fruktansvärt fort, och jag väljer att öppna verkanseld mot personen, sade han.
Han slutar skjuta när han ser personen falla till marken. Han hävdar bestämt, likt 31-åringen, att han aldrig sett Eric Torell vända sig om. Skottlossningen kan ha varit över inom loppet av tre sekunder, har förundersökningen visat. 31-åringen menar därför att det inte funnits nån möjlighet för honom att under det snabba förloppet utvärdera vilken effekt varje skott fick.
– Baserat på hur jag har uppfattat det här hotet, så anser jag inte att jag har kunnat stanna upp och analyserat varje enskilt skott, sade han under sitt förhör.
Förstod inte faror
Fokus under förhöret med Eric Torells mamma Katarina Söderberg låg på sonens begränsade rörlighet. Det är av vikt för åklagarens tes om att poliserna skulle ha kunnat avsluta skottlossningen när Torell vände sig.
Enligt mamman gjorde hans diagnoser – bland annat Downs syndrom och hjärtfel – att han rörde sig mycket klumpigt.
– Han var sävlig. Allting gick väldigt långsamt och han rörde sig ungefär som en treåring kan man säga, som liksom tultar omkring eller så, sade Katarina Söderberg.
Hon berättade också om hur mycket han gillade poliser, och att han hade svårt att förstå att något kunde vara farligt.
– Han hade ingen förståelse för faror. Att något kunde vara farligt, det kunde han inte förstå. Hans utgångsläge var alltid att alla var snälla, sade mamman.
Händelseförloppet
Ungefär tio minuter i fyra på morgonen den 2 augusti 2018 får polisen ett samtal från en anmälare som sett en man gå runt med en pistol i Vasastan i Stockholm. Flera patruller skickas minuter efter detta till platsen.
På vägen dit får patrullerna information om att man haft ett annat ärende i närheten av den aktuella adressen, där en man med vapen hotat att skjuta polis. Den mannen är markerad som farlig av polisen.
En patrull som insatsledaren färdas med träffar Eric Torells pappa när de kör runt i det aktuella området. Pappan berättar att han letar efter sin son, som rymt från bostaden någon gång under morgonen.
En annan patrull går in på innergården på den aktuella adressen för att leta efter anmälaren, men beslutar sig för att lämna gården via en portal genom väggen. På väg ut stöter de på den man som anmälaren ringt om, alltså Eric Torell. Poliserna uppfattar inte att mannen de ser håller i en låtsaspistol och har Downs syndrom, utan tolkar situationen som mycket hotfull och backar tillbaka in på gården. Torell går efter, och höjer vapnet mot dem. Klockan 04.07 skjuter poliserna mot honom, i vad de uppfattar som nödvärn.
Vid 04.48 ringer Eric Torells pappa polisen och anmäler sin son försvunnen. Han får svaret att polisen kommer att avvakta lite med att kolla av området, då de haft en ”händelse i city, som gör att vi har ganska ansträngt just nu”. En stund senare får pappan beskedet att det är hans försvunne son som skjutits till döds av polisen.
Källa: Polisens förundersökning
Tre poliser är åtalade
Tre poliser har åtalats för brott efter dödsskjutningen av Eric Torell.
Enligt åklagaren sköts totalt 25 skott, varav tre träffade. Enligt åklagaren hade poliserna inledningsvis rätt att skjuta mot Eric Torell i en så kallad inbillad nödvärnssituation. Men när Torell, enligt åklagaren, vänder ryggen till, försvinner nödvärnsrätten och poliserna skulle ha slutat skjuta.
Den 31-årige polis som skjutit det dödande skottet i ryggen står åtalad för vållande till annans död alternativt tjänstefel.
En 36-årig polis åtalas för tjänstefel för att ha skjutit Torell i ryggen. Det skottet var inte dödande.
En polisinsatschef har åtalats för tjänstefel, då han enligt åklagaren inte vidtagit de åtgärder han borde när han lett insatsen.
Det tredje skottet som träffade Torell sköts av en annan polis som inledningsvis misstänktes för brott. Utredningen visade dock att skottet skjutits medan Torell stod vänd mot poliserna, och förundersökningen mot den polisen lades ned.
Källa: TT