Pappan letade efter sin försvunne son. Polisinsatschefen var på väg mot larmet om en beväpnad person. I Vasastan möts de, men kopplingen mellan händelserna görs aldrig, och strax därefter skjuts Eric Torell till döds.
– Jag blir helt tom, säger pappan i rättssalen om när han fick dödsbudet.
Vid fyratiden på morgonen den 2 augusti 2018 vaknade Eric Torells pappa och upptäckte att den 20-årige sonen, med Downs syndrom och autism, rymt hemifrån. När sonen var yngre hade han då och då rymt, men nu var det ett bra tag sedan sist.
– Han slutade med det sista året, så jag blev väldigt förvånad när jag vaknade den dagen och såg att han gått ut.
Eric Torells pappa talar samlat när han förhörs under rättegången mot de tre poliser som åtalats för brott efter sonens död. Samtidigt hörs den stora sorgen i bakgrunden, då och då blir det ansträngt att berätta om den tragiska händelsen.
– Kände du till att han hade med sig den här vapenattrappen, frågar åklagaren pappan.
– Nej, nej. Tyvärr, svarar han med en suck.
"Det är inte sant"
Pappan gav sig ut på gatorna i Vasastan i Stockholm för att leta efter sonen, och stöter då på patrullen som den nu åtalade polisinsatschefen färdades med. De var på väg mot larmet om en beväpnad person i samma område. Han beskriver sonen, och frågar om de sett honom, men får nej till svar.
– Jag upplever att de var lite ointresserade, sedan åkte de vidare, säger pappan.
Han letade vidare, ringde polisen, gick ut och letade igen. Han såg att det var massa poliser i området, och gick upprepade gånger fram och frågade dem om sonen. Till slut kom två poliser fram till honom.
– Och så säger den äldre till mig att ”din son var beväpnad, han är skjuten och han är avliden”, berättar pappan.
– Det var fruktansvärt att höra. Jag sade ”det här är inte sant, han hade ju Downs syndrom”.
Pappan får också frågor i rätten om hur sonen var, hur han rörde sig och hur mycket han förstod av vad människor sade åt honom:
– ”Polis, släpp vapnet” – nej, det förstod han inte, säger pappan.
Insatsens syfte
Även polisinsatschefen som åtalats för tjänstefel förhördes under förhandlingens andra dag. Han berättade om sin upplevelse av mötet med Torells pappa. En kollega pratade med pappan och insatschefen hörde konversationen. Ingen av poliserna såg något samband mellan händelserna, enligt insatschefen.
– Min kollega gjorde bedömningen att det inte hade med vårt ärende att göra. Och utifrån det jag kunde överhöra hade jag samma uppfattning, sade insatschefen, och förklarade att han därför inte heller såg någon anledning att ställa följdfrågor till pappan.
Mycket kretsade annars kring frågan om vilken typ av insats poliserna egentligen var ute på, och hur det i sin tur påverkade hur insatschefen hade att agera. Medan åklagaren anser att han genomgående skulle ha lett insatsen utifrån metoderna man använder när man ska hantera en potentiellt beväpnad och farlig person, hävdar försvaret att insatsen gick ut på att ta reda på mer om anmälarens uppgifter.
– Vid inget tillfälle under det här skedet har det enligt försvarets uppfattning funnits en situation där poliserna haft för avsikt att konfrontera en beväpnad person. Vid den här tidpunkten har man inte ens vetat om huruvida det funnits en beväpnad person i området, sade insatschefens försvarare Thomas Olsson under sin sakframställan.
– Det är i princip inte förrän patrullen iakttar Eric när han kommer gående på Norrbackagatan och sedan svänger in på innergården som man tvingas konfrontera vad man uppfattar som en beväpnad person, fortsatte Olsson.
Fakta: Tre poliser är åtalade
Tre poliser har åtalats för brott efter dödsskjutningen av Eric Torell.
Enligt åklagaren sköts totalt 25 skott, varav tre träffade. Enligt åklagaren hade poliserna inledningsvis rätt att skjuta mot Eric Torell i en så kallad inbillad nödvärnssituation. Men när Torell, enligt åklagaren, vänder ryggen till, försvinner nödvärnsrätten och poliserna skulle ha slutat skjuta.
Den 31-årige polis som skjutit det dödande skottet i ryggen står åtalad för vållande till annans död alternativt tjänstefel.
En 36-årig polis åtalas för tjänstefel för att ha skjutit Torell i ryggen. Det skottet var inte dödande.
En polisinsatschef har åtalats för tjänstefel, då han enligt åklagaren inte vidtagit de åtgärder han borde när han lett insatsen.
Det tredje skottet som träffade Torell sköts av en annan polis som inledningsvis misstänktes för brott. Utredningen visade dock att skottet skjutits medan Torell stod vänd mot poliserna, och förundersökningen mot den polisen lades ned.
tt
Bakgrund: Händelseförloppet
Ungefär 10 minuter i fyra på morgonen den 2 augusti 2018 får polisen ett samtal från en anmälare som sett en man gå runt med en pistol i Vasastan i Stockholm. Flera patruller skickas minuter efter detta till platsen.
På vägen dit får patrullerna information om att man haft ett annat ärende i närheten av den aktuella adressen, där en man med vapen hotat att skjuta polis. Den mannen är markerad som farlig av polisen.
En patrull, som insatsledaren färdas med, träffar Eric Torells pappa när de kör runt i det aktuella området. Pappan berättar att han letar efter sin son, som rymt från bostaden någon gång under morgonen.
En annan patrull går in på innergården på den aktuella adressen för att leta efter anmälaren, men beslutar sig för att lämna gården via en portal genom väggen. På väg ut stöter de på den man som anmälaren ringt om, alltså Eric Torell.
Poliserna uppfattar inte att mannen de ser håller i en låtsaspistol och har Downs syndrom, utan tolkar situationen som mycket hotfull och backar tillbaka in på gården.
Torell går efter, och höjer vapnet mot dem. Klockan 04.07 skjuter poliserna mot honom, i vad de uppfattar som nödvärn.
Vid 04.48 ringer Eric Torells pappa polisen och anmäler sin son försvunnen. Han får svaret att polisen kommer att avvakta lite med att kolla av området, då de haft en ”händelse i city, som gör att vi har ganska ansträngt just nu”. En stund senare får pappan beskedet att det är hans försvunne son som skjutits till döds av polisen.
Källa: Polisens förundersökning