En vässad variant av immunterapi mot svåra cancerformer har gett lovande resultat vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Därför ska fler cancerpatienter nu erbjudas behandlingen.
Nu inleds en fas 2-studie, där ett fyrtiotal patienter med cancer i bukspottkörteln, gallvägarna, äggstockarna eller tarmen som inte kan opereras ska behandlas med injektioner i tumörerna varannan vecka i högst åtta omgångar. Det är en utökning av den studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala som har visat lovande resultat i mindre skala.
– Vi har utvecklat en metod där immunterapin kan ges tillsammans med normal dos cytostatika. Det ger både ökad effekt och möjlighet att genomföra studien utan att göra avkall på etablerad behandling, säger Gustav Ullenhag som är överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset och ansvarig för studien.
En annan sak som skiljer metoden från tidigare former av immunterapi är att behandlingen spränger tumörcellerna, med hjälp av ett så kallat onkolytiskt virus. Det leder till att tumörcellernas innehåll sprids och visas tydligt för kroppens immunförsvar. På så vis kan kroppens immunceller lära sig att känna igen specifika kännetecken hos tumörcellerna och sedan upptäcka dem på andra håll i kroppen.
– Det blir som en vaccinering, men utan att vi behöver ha specifik kunskap om hur just dessa tumörceller ser ut. En lokal behandling som ger effekter i hela kroppen, säger Gustav Ullenhag.
För att metoden ska kunna godkännas som ett etablerat läkemedel krävs uppföljande studier på ett större antal patienter, i fall den pågående studien ger goda resultat.
Variant av Nobelprisbelönad metod
Tekniken att utnyttja kroppens eget immunförsvar för att bekämpa cancertumörer belönades med Nobelpris 2018. Priset gick till forskarna James P Allison och Tasuku Honjo för olika sätt att hämma immunförsvarets bromsmekanismer, vilket leder till att immunförsvarets aktivitet ökar.
Den metod som nu används i Uppsala går i stället ut på att direkt stimulera immunförsvarets aktiverande mekanismer.
Källa: TT