Den 31 augusti arrangeras en klimatfestival med paneldebatter, workshops, performance, musik och konst i Vintervikens trädgård. Under parollen “What’s next?” hoppas arrangörerna inspirera till handling.
Arrangörens ambition är att skapa ”ett rum som ger plats till reflektion och inspiration till ett hållbart samhälle som vi skapar tillsammans” i Vintervikens trädgård, en visningsträdgård som drivs av föreningens medlemmar.
Bland inbjudna gäster finns Stockholm stads miljöborgarråd Katarina Luhr, Johan Ehrenberg från tidningen ETC och Niclas Hällström från What next forum. På plats finns en rad organisationer och under dagen går det att delta i bland annat slagordsverkstad inför höstens klimatstrejker.
Nästan 5 000 personer har visat intresse för festivalens Facebookevent.
"Klimatkrisen är ett symptom"
Skogsbad är en aktivitet som arrangeras av organisationen Lodyn i närheten av festivalplatsen. Lodyns ordförande och ekopsykologen Henrik Hallgren ska hålla en föreläsning under festivalen. Han har studerat ekopsykologi vid Schumacher College i England och är certifierad vägledare inom mindfulness-baserad ekoterapi.
– Klimatkrisen är egentligen ett symptom på en djupare psykologisk och existentiell kris. I grunden handlar det om att vi skapat ett samhällssystem som bygger på dominans och separation. Ekopsykologin är en radikal frigörelsepsykologi som ser jorden som en levande helhet och som verkar för alla varelsers möjlighet att blomstra, säger han.
Han beskriver att ekopsykologi är ett sätt att fördjupa relationen till naturen och inom Lodyn beskrivs att ”en sinnlig kontakt med naturen inte bara viktig för personlig hälsa utan en förutsättning för att återfinna ett mer ekologiskt sätt att leva”. Skogsbad kan vara en metod.
– Begreppet skogsbad är en översättning av det japanska ordet Shinrin-Yoku. Det myntades i början på 1980-talet i Japan och vill beskriva hur vi kan ”bada” med alla våra sinnen i skogens atmosfär. Rent konkret brukar skogsbad ha formen av en långsam promenad i skogen, utan någon brådska.
Han berättar att i Japan uppvisar forskning kring skogsbad resultat som minskad stress, stärkt immunförsvar och ökad koncentrationsförmåga.
Nyligen avslutades en pilotstudie vid Linnéuniversitet, där upplevd stress, känslor av utmattning och irritation hos studiens deltagare förekom mer sällan efter skogsbad i jämförelse med före.
Men Henrik Hallgren betonar att Lodyn strävar efter komma bort från en syn på naturen som en resurs för människor och vill i stället sätta fokus på betydelsen av en ömsesidig relation mellan människan och naturen.
Folkbilda genom gatulektioner
En annan aktör på plats är föreningen Researchers desk, vars mål är att sprida kunskap om nuvarande hållbarhets- och klimatkris med hjälp av forskare.
– Vi vill att sakkunniga, däribland klimatforskare, experter och klimatpsykologer, ska höras mer i klimatdebatten, säger initiativtagaren Toya Westberg.
Researchers desk arbetar genom ”Street lectures”, det vill säga korta föreläsningar, och samtal för att ge allmänheten möjlighet till folkbildning och att ställa frågor till sakkunniga.
– Vi arbetar med cirka 25 forskare och experter som vi bjuder in till olika evenemang. Reseachers desks linje är att lyfta fram vad som sker på klimatområdet, säger hon.
Hon berättar att namnet Researchers desk var ett arbetsnamn för deras första evenemang under den globala strejken den 24 maj i år, därefter har namnet följt med. Till helgen ska den nybildade föreningen konstituera sig och i framtidsplanerna finns att genomföra skolföreläsningar med nätverken Fridays for future och Psychologists for future för att tillsammans angripa klimatproblemet från olika vinklar.
Hon betonar vikten av samverkan mellan klimat- och miljöengagerade organisationer för att nå ut till allmänheten.
– För mig handlar det om att ta till sig kunskapen hela vägen till hjärtat. Först då kommer behovet av att förändra saker i livet och vikten av att trycka på politiker och företagsledare för att minska våra klimatavtryck, säger Toya Westberg.