Startsida - Nyheter

Radar

Löfven: Fel bild om svensk extremistexport

Sverige statsminister Stefan Löfven och Norges statsminister Erna Solberg under en pressträff efter de nordiska ledarnas traditionsenliga sommarmöte på tisdagen, som i år hölls på Island.

Statsminister Stefan Löfven och hans norska kollega Erna Solberg vill båda se ökat samarbete för att bekämpa högerextremism och brottslighet i Norden. Men Löfven tillbakavisar bilden av att Sverige har särskilt stora problem som spiller över gränserna.
– Det är fel bild, säger statsministern till TT.

Det var efter moskéskjutningen i norska Bærum i förra helgen som Erna Solberg, i samband med att hon efterlyste fler insatser mot extremism, också varnade för att svenska nynazister försöker organisera sig i grannländerna.
Utspelet kritiserades av Sveriges energiminister Anders Ygeman som i sin tur fick mothugg av den norska äldre- och folkhälsoministern Sylvi Listhaug.

Solberg tycks vilja nyansera sitt budskap en aning när TT ber henne utveckla sin oro under en pressträff på Island tillsammans med Löfven och de andra nordiska statsministrarna.

– Jag kan börja med att säga att det brott som ägde rum i Norge i förra veckan inte har någonting att göra med Sverige, säger Solberg.

Danskt utspel

– Men vi ser att extremistgrupper i våra olika länder samarbetar och att vi, vilket vi diskuterade tidigare i dag (under tisdagen), måste utveckla ännu bättre samarbete mellan våra poliser mot olika extremistgrupper.

TT: Hur orolig är du egentligen över att svenska nynazister organiserar sig i Norge?

– Ja, vi har vår egen högerextremism också och inte minst en ganska stor miljö i det norska samhället som är muslimfientlig. Men samtidigt är högerextremismen på den nynazistiska sidan bättre organiserad i Sverige och jobbar med att rekrytera gentemot Norge och andra länder. Så jag tänker att det allra viktigaste är att våra poliser måste samarbeta och att vi hittar ett sätt att få ungdomar inblandade i detta att lämna det, säger Solberg.

Förra veckan utlovade dessutom den danska statsministern Mette Frederiksen bättre skydd av gränsen mot Sverige, för att hindra gängkriminella från att ta sig in i Danmark. Utspelet gjordes mot bakgrund av två händelser i sommar – sprängdådet utanför skattemyndigheten i Köpenhamn, som två svenskar är misstänkta för att ligga bakom, och ett brutalt dubbelmord i Köpenhamnsförorten Herlev, som misstänks vara utfört av svenska gängkriminella.

"Vill splittra oss"

Men Löfven vill inte kännas vid att Sverige är särskilt utpekat av grannländerna.

– Eftersom jag har pratat med båda två bilateralt och här (på Island) så vet jag att vi är överens om att vi har problemet i alla tre länder. Vi har intressen utanför Norden som vill att vi splittras och det kommer vi inte låta ske, vi kommer att samarbeta för att bekämpa extremism, populism och även organiserad brottslighet.

TT: Att just nynazism skulle spilla över till Norge och organiserad brottslighet till Danmark – finns det något den svenska regeringen kan göra för att motverka det?

– Men det är fel bild igen, jag säger att det är fel bild. Alla vi politiska ledare säger att vi har ett problem i våra respektive länder. Så det är inte så att ett land har problem och så spiller det över utan alla tre har det här problemet och det är därför som alla tre ska samarbeta, säger Löfven.

Det norsksvenska ministerbråket

I förra veckan var ministrar från Sverige och Norge inblandade i en orddispyt. Käbblet började med att Norges statsminister Erna Solberg efter helgens moskéskjutning i norska Bærum sade att fler insatser måste göras mot extremism. Sedan sade hon att ”väldigt mycket svenska” hörs när nynazister marscherar på norska gator samt att blågula nynazister försöker organisera sig i grannländerna.
Det retade upp energiminister Anders Ygeman som manade Solberg, som leder Høyre, att ”se sig själv i spegeln” med anledning av regeringssamarbetet med högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Partiets omstridda företrädare, äldre- och folkhälsominister Sylvi Listhaug, svarade genom att be Ygeman att städa upp i sitt eget land som har ”mycket större nynazistisk miljö än Norge”.
Källa: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV