Sex länder har erbjudit sig att ta emot migranterna som räddats av det spanskflaggade räddningsfartyget Open arms i Medelhavet, enligt Italiens regering.
Sammanlagt befinner sig runt 500 migranter ombord på två räddningsfartyg.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte säger att Frankrike, Tyskland, Rumänien, Portugal, Spanien och Luxemburg har kommit överens om att ta emot migranterna som befinner sig ombord på fartyget, och att de ska fördelas mellan länderna, rapporterar Reuters.
För närvarande befinner sig 147 migranter ombord på Open arms sedan de räddats på sin väg över Medelhavet från Nordafrika till EU för två veckor sedan, skriver organisationen bakom Open arms, Proactiva open arms, på Twitter.
Open arms: "Lugnar dem"
Fartyget har kunnat gå in på italienskt vatten och ligger för ankar utanför Lampedusa sedan en domstol i Rom hävt ett förbud som utfärdats av Italiens högernationalistiska inrikesminister Matteo Salvini.
”De vet att det fortfarande inte finns någon hamn för dem, men det lugnar dem att se fastlandet”, skriver Open arms i ett uttalande.
Organisationens grundare har tidigare sagt att den ska begära medicinsk evakuering av samtliga migranter ombord så fort fartyget befinner sig på italienskt vatten.
En principfråga för Salvini
Ytterligare ett räddningsfartyg, norskflaggade Ocean viking, befinner sig på Medelhavet med drygt 350 människor ombord i väntan på tillåtelse att gå i hamn i ett EU-land. Nästan en tredjedel av dem är minderåriga, uppger organisationen SOS mediterranée som driver fartyget.
Försöken att hindra räddningsfartyg från att gå in i italienska hamnar har blivit en principfråga för den invandringskritiska Matteo Salvini sedan han tillträdde i juni i fjol.
I förra veckan godkände Italiens senat ett regeringsdekret som chockhöjer det maximala bötesbeloppet för fartyg som olovligen tar sig in på italienskt farvatten från 50 000 till 1 miljon euro – motsvarande nästan 11 miljoner kronor. Dekretet innebär även att myndigheterna kan beslagta fartygen.